Одликовани аустралијски војник изгубио пред судом спор са медијима због клевете

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

КАНБЕРА - Најодликованији живи војник Аустралије Бен Робертс-Смит изгубио је судски поступак за клевету против три локална новинска листа која су га оптужила за ратне злочине у Авганистану.

Новине су тужене због чланака у којима се наводи да је убијао ненаоружане затворенике или цивиле, преноси Би-Би-Си.

То је било први пут у историји да је суд оцјењивао тврдње о наводним ратним злочинима аустралијских снага у грађанској парници.

Тврдње, које је војник негирао, биле су у основи тачне, саопштио је суд.

Судија Ентони Бесанко је утврдио да новине нису могле да докажу друге наводе да је напао жену са којом је био у вези или да је пријетио да ће пријавити млађег колегу ако не фалсификује извјештаје са терена.

Робертс-Смит није оптужен ни за једну тврдњу и против њега нису донесени никакви налази на кривичном суду, а он није био присутан на изрицању пресуде.

Овај 44-годишњак је 2011. године добио највеће војно признање Аустралије, Викторијин крст, јер је сам савладао талибанске војнике који су напали његов вод САС.

Његов углед у јавности је нарушен 2018. године када су три аустралијска листа објавили чланке о његовом недоличном понашању и изнијели тврдњу да је овај војник елитне Специјалне ваздушне службе (САС) био умијешан у шест убистава ненаоружаних затвореника док је био распоређен у Авганистану између 2009. и 2012. године.

Робертс-Смит је тврдио да се пет убистава догодило легално током борбе, а да се шесто уопште није десило.

Судија је утврдио да су четири од тих навода суштински истинита, али није било довољно доказа за друга два.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана