Odlikovani australijski vojnik izgubio pred sudom spor sa medijima zbog klevete

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

KANBERA - Najodlikovaniji živi vojnik Australije Ben Roberts-Smit izgubio je sudski postupak za klevetu protiv tri lokalna novinska lista koja su ga optužila za ratne zločine u Avganistanu.

Novine su tužene zbog članaka u kojima se navodi da je ubijao nenaoružane zatvorenike ili civile, prenosi Bi-Bi-Si.

To je bilo prvi put u istoriji da je sud ocjenjivao tvrdnje o navodnim ratnim zločinima australijskih snaga u građanskoj parnici.

Tvrdnje, koje je vojnik negirao, bile su u osnovi tačne, saopštio je sud.

Sudija Entoni Besanko je utvrdio da novine nisu mogle da dokažu druge navode da je napao ženu sa kojom je bio u vezi ili da je prijetio da će prijaviti mlađeg kolegu ako ne falsifikuje izvještaje sa terena.

Roberts-Smit nije optužen ni za jednu tvrdnju i protiv njega nisu doneseni nikakvi nalazi na krivičnom sudu, a on nije bio prisutan na izricanju presude.

Ovaj 44-godišnjak je 2011. godine dobio najveće vojno priznanje Australije, Viktorijin krst, jer je sam savladao talibanske vojnike koji su napali njegov vod SAS.

Njegov ugled u javnosti je narušen 2018. godine kada su tri australijska lista objavili članke o njegovom nedoličnom ponašanju i iznijeli tvrdnju da je ovaj vojnik elitne Specijalne vazdušne službe (SAS) bio umiješan u šest ubistava nenaoružanih zatvorenika dok je bio raspoređen u Avganistanu između 2009. i 2012. godine.

Roberts-Smit je tvrdio da se pet ubistava dogodilo legalno tokom borbe, a da se šesto uopšte nije desilo.

Sudija je utvrdio da su četiri od tih navoda suštinski istinita, ali nije bilo dovoljno dokaza za druga dva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana