Обезбјеђење ЦГ мафијаша плаћају њемачки порески обвезници

Агенције
Обезбјеђење ЦГ мафијаша плаћају њемачки порески обвезници

БЕРЛИН - Њемачко Удружење пореских обвезника протествовало је зато што велики контингент полиције, која се финансира из локалног будежета, обезбјеђује клинику у Хановеру у којој се лијечи рањени наводни припадник црногорске мафије.

Игор К. већ се недељу дана лијечи на клиници Медицинског факултета у Хановеру, а зграду клинике обезбјеђује велики контингент локалне полиције, пише Дојче веле.

"Или нека сам плати то обезбјеђење или нека клиника сноси трошкове свог приватног пацијента", поручују из Удружења пореских обвезника.

Како преноси јавни сервис покрајине Доње Саксоније НДР 1, Удружење захтева да трошкове сноси пацијент.

"Ако законски није могуће трошкове пренијети на тешко повријеђене или на његов ''породични клан'', онда би одмах требало кренути у измене закона. Алтернативно, требало би провјерити да ли се то може књижити на рачун клинике због повећаних трошкова безбједности њеног приватног пацијента", изјавио је председник покрајинског Удружење пореских обвезника Бернхард Центграф.

Како преносе локални немачки медији, Игор К. (35) претходно је био у једној црногорској болници, наводно са 27 рана од метака у рукама и ногама. 

Пребачен је на клинику у Хановеру по сопственој жељи, а трошкове лијечења сноси сам пошто у Немачкој нема здравствено осигурање. 

"Не може да у болницу буде примљен приватни пацијент који добро зарађује, а да порески обвезник за то мора додатно да плати", изјавио је Матијас Карш, предсједник Савеза синдиката припадника криминалистичке полиције Доње Саксоније за лист Хановерише алгемајне. 

Карш захтева да болница у Хановеру сноси највећи дио трошкова за обезбеђење Игора К. 

"Поред тога полицајци који су свакодневно ангажовани на обезбеђењу болнице недостају на неким другим мјестима", рекао је он.

Према информацијама тог њемачког листа, полиција обезбјеђује и супругу пацијента из Црне Горе, Сузану К, а за сада се не зна колики су трошкови тих додатних мјера обезбјеђења. 

Београдски медији раније су пренијели да је Игор К. припадник тзв „шкаљарског клана" који је пре око три недеље рањен у зетском насељу Балијаче. 

Медији већ месецима извештавају о "рату између шкаљарског и кавачког клана" у Црној Гори који се пренио и на регион, а сада и на Њемачку.

Лечење рањеног црногорског мафијаша постало је у међувремену и политичко питање у Немачкој. 

Јерг Боде, посланик Либерала (ФДП) у парламенту Доње Саксоније изјавио је да се не може се искључити могућност да он лијечење плаћа новцем од криминалних трансакција.

Како преноси лист Билд, Боде је влади те њемачке покрајине послао званични упит: "Може ли Медицински факултет у Хановеру да искључи могућност да плаћање рачуна за трошкове лијечења Игора К. представља прање новца?"

Лист подсјећа да је Игор К. био уплетен у трговину наркотицима и да је због тога био и у затвору. 

У рацији коју је у децембру 2017. године спровела црногорска полиција, одузети су мобилни телефони, ножеви, једна мачета, два аутомобила и 182.450 евра у готовини. 

"Ако клиника у Хановеру прихвати новац од пацијента до којег се дошло криминалним активностима, онда она може да буде осумњичена да учествује у прању новца", каже за Билд стручњак за кривично право Клеменс Ангер.

Прописи налажу да банка мора да обавести надлежне у случају да постоји икаква сумња приликом новчаних трансакција, што подразумева и да та сума може бити заплењена, наводи Дојче веле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана