Obezbjeđenje CG mafijaša plaćaju njemački poreski obveznici

Agencije
Obezbjeđenje CG mafijaša plaćaju njemački poreski obveznici

BERLIN - Njemačko Udruženje poreskih obveznika protestvovalo je zato što veliki kontingent policije, koja se finansira iz lokalnog budežeta, obezbjeđuje kliniku u Hanoveru u kojoj se liječi ranjeni navodni pripadnik crnogorske mafije.

Igor K. već se nedelju dana liječi na klinici Medicinskog fakulteta u Hanoveru, a zgradu klinike obezbjeđuje veliki kontingent lokalne policije, piše Dojče vele.

"Ili neka sam plati to obezbjeđenje ili neka klinika snosi troškove svog privatnog pacijenta", poručuju iz Udruženja poreskih obveznika.

Kako prenosi javni servis pokrajine Donje Saksonije NDR 1, Udruženje zahteva da troškove snosi pacijent.

"Ako zakonski nije moguće troškove prenijeti na teško povrijeđene ili na njegov ''porodični klan'', onda bi odmah trebalo krenuti u izmene zakona. Alternativno, trebalo bi provjeriti da li se to može knjižiti na račun klinike zbog povećanih troškova bezbjednosti njenog privatnog pacijenta", izjavio je predsednik pokrajinskog Udruženje poreskih obveznika Bernhard Centgraf.

Kako prenose lokalni nemački mediji, Igor K. (35) prethodno je bio u jednoj crnogorskoj bolnici, navodno sa 27 rana od metaka u rukama i nogama. 

Prebačen je na kliniku u Hanoveru po sopstvenoj želji, a troškove liječenja snosi sam pošto u Nemačkoj nema zdravstveno osiguranje. 

"Ne može da u bolnicu bude primljen privatni pacijent koji dobro zarađuje, a da poreski obveznik za to mora dodatno da plati", izjavio je Matijas Karš, predsjednik Saveza sindikata pripadnika kriminalističke policije Donje Saksonije za list Hanoveriše algemajne. 

Karš zahteva da bolnica u Hanoveru snosi najveći dio troškova za obezbeđenje Igora K. 

"Pored toga policajci koji su svakodnevno angažovani na obezbeđenju bolnice nedostaju na nekim drugim mjestima", rekao je on.

Prema informacijama tog njemačkog lista, policija obezbjeđuje i suprugu pacijenta iz Crne Gore, Suzanu K, a za sada se ne zna koliki su troškovi tih dodatnih mjera obezbjeđenja. 

Beogradski mediji ranije su prenijeli da je Igor K. pripadnik tzv „škaljarskog klana" koji je pre oko tri nedelje ranjen u zetskom naselju Balijače. 

Mediji već mesecima izveštavaju o "ratu između škaljarskog i kavačkog klana" u Crnoj Gori koji se prenio i na region, a sada i na Njemačku.

Lečenje ranjenog crnogorskog mafijaša postalo je u međuvremenu i političko pitanje u Nemačkoj. 

Jerg Bode, poslanik Liberala (FDP) u parlamentu Donje Saksonije izjavio je da se ne može se isključiti mogućnost da on liječenje plaća novcem od kriminalnih transakcija.

Kako prenosi list Bild, Bode je vladi te njemačke pokrajine poslao zvanični upit: "Može li Medicinski fakultet u Hanoveru da isključi mogućnost da plaćanje računa za troškove liječenja Igora K. predstavlja pranje novca?"

List podsjeća da je Igor K. bio upleten u trgovinu narkoticima i da je zbog toga bio i u zatvoru. 

U raciji koju je u decembru 2017. godine sprovela crnogorska policija, oduzeti su mobilni telefoni, noževi, jedna mačeta, dva automobila i 182.450 evra u gotovini. 

"Ako klinika u Hanoveru prihvati novac od pacijenta do kojeg se došlo kriminalnim aktivnostima, onda ona može da bude osumnjičena da učestvuje u pranju novca", kaže za Bild stručnjak za krivično pravo Klemens Anger.

Propisi nalažu da banka mora da obavesti nadležne u slučaju da postoji ikakva sumnja prilikom novčanih transakcija, što podrazumeva i da ta suma može biti zaplenjena, navodi Dojče vele.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana