Нови сукоби око Нагорно-Карабаха, Азербејџан покренуо офанзиву

Срна
Нови сукоби око Нагорно-Карабаха, Азербејџан покренуо офанзиву

ЈЕРЕВАН - Азербејџан је покренуо “офанзиву” и напао је цивилна насеља у региону Нагорно-Карабаха, рекао је јутрос јерменски премијер Никол Пашињан послије информације да су оборене летјелице Азербејџана.

 “Непријатељ је започео напад на Артсак”, написао је Пашињан на “Фејсбуку”.

Артсак је јерменски назив за спорну територију на коју Азербејџан полаже право.

Пашињан је додао да снаге Нагорно-Карабаха “успјешно одбијају напад” и да је ситуација под контролом.

Министарство одбране Јерменије саопштило је да су њени војници оборили два азербејџанска хеликоптера и три дрона као одговор на напад, пренио је Ројтерс.

Баку инсистира да је ријеч о “мјерама одмазде” у спорном региону насељеном већином Јерменима.

Азербејџанско Министарство одбране саопштило је да је војска покренула “контра напад дуж читавог фронта” у покушају да заштити цивиле и задржи јерменске снаге.

У контранападу су учествовале пешадијске и оклопне јединице које подржава ратно ваздухопловство, наводи се у саопштењу, преноси “Раша тудеј”.

Највиши званичници Бакуа извјестили су да су јерменске снаге гранатирале положаје и насељена подручја азербејџанске војске, што Јереван тек треба да потврди.

Са њихове стране, лидери Нагорно-Карабаха рекли су да је Степанакерт, највећи град у региону са више од 55.000 људи, такође на удару азербејџанске артиљерије.

“Позивамо становништво да остане мирно и да се склони”, написао је портпарол предсједника Нагорно-Карабаха на “Фејсбуку”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана