Novi sukobi oko Nagorno-Karabaha, Azerbejdžan pokrenuo ofanzivu

Srna
Novi sukobi oko Nagorno-Karabaha, Azerbejdžan pokrenuo ofanzivu

JEREVAN - Azerbejdžan je pokrenuo “ofanzivu” i napao je civilna naselja u regionu Nagorno-Karabaha, rekao je jutros jermenski premijer Nikol Pašinjan poslije informacije da su oborene letjelice Azerbejdžana.

 “Neprijatelj je započeo napad na Artsak”, napisao je Pašinjan na “Fejsbuku”.

Artsak je jermenski naziv za spornu teritoriju na koju Azerbejdžan polaže pravo.

Pašinjan je dodao da snage Nagorno-Karabaha “uspješno odbijaju napad” i da je situacija pod kontrolom.

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da su njeni vojnici oborili dva azerbejdžanska helikoptera i tri drona kao odgovor na napad, prenio je Rojters.

Baku insistira da je riječ o “mjerama odmazde” u spornom regionu naseljenom većinom Jermenima.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je vojska pokrenula “kontra napad duž čitavog fronta” u pokušaju da zaštiti civile i zadrži jermenske snage.

U kontranapadu su učestvovale pešadijske i oklopne jedinice koje podržava ratno vazduhoplovstvo, navodi se u saopštenju, prenosi “Raša tudej”.

Najviši zvaničnici Bakua izvjestili su da su jermenske snage granatirale položaje i naseljena područja azerbejdžanske vojske, što Jerevan tek treba da potvrdi.

Sa njihove strane, lideri Nagorno-Karabaha rekli su da je Stepanakert, najveći grad u regionu sa više od 55.000 ljudi, takođe na udaru azerbejdžanske artiljerije.

“Pozivamo stanovništvo da ostane mirno i da se skloni”, napisao je portparol predsjednika Nagorno-Karabaha na “Fejsbuku”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana