Њемачко министарство привреде: Складишта гаса попуњена 50%

Танјуг
Њемачко министарство привреде: Складишта гаса попуњена 50%

БЕРЛИН - Попуњеност њемачких складишта гаса изосила је 50,6 одсто са 11. јануаром 2022. године, према обједињеном регистру складишта гаса удружења Гасна Инфраструктура Европе, објавило је њемачко министарство привреде у одговору на захтијев једног посланика.

Та количина, како се додаје, теоретски одговара расположивости радног гаса за 17,7 дана, додало је министарство, према извјештају руске агенције РИА.

Генерално, европска складишта гаса су била 49,33 одсто попуњена до 12. јануара, према подацима Гасне Инфраструктуре Европе.

Ако се тренутна стопа повлачења гаса из складишта задржи, европске резерве би могле да буду потпуно исцрпљене до краја сезоне зимских испорука, процијењује то удружење.

Информација њемачког министарства привреде услиједила је након што је руски гасни холдинг Гаспром објавио јуче да за фебруар није резервисао било какве капацитете за пумпање гаса у Европу гасоводом Јамал.

Цјевовод Јамал-Европа, којим се обично испоручује руски гас на запад, у Европу, наставио је да ради у реврзибилном режиму, односно да пумпа гас у обратном смијеру ка истоку - из Њемачке у Пољску, 28. дан заредом, према подацима њемачког оператера гасне мреже Гаскејда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана