Njemačko ministarstvo privrede: Skladišta gasa popunjena 50%

Tanjug
Njemačko ministarstvo privrede: Skladišta gasa popunjena 50%

BERLIN - Popunjenost njemačkih skladišta gasa izosila je 50,6 odsto sa 11. januarom 2022. godine, prema objedinjenom registru skladišta gasa udruženja Gasna Infrastruktura Evrope, objavilo je njemačko ministarstvo privrede u odgovoru na zahtijev jednog poslanika.

Ta količina, kako se dodaje, teoretski odgovara raspoloživosti radnog gasa za 17,7 dana, dodalo je ministarstvo, prema izvještaju ruske agencije RIA.

Generalno, evropska skladišta gasa su bila 49,33 odsto popunjena do 12. januara, prema podacima Gasne Infrastrukture Evrope.

Ako se trenutna stopa povlačenja gasa iz skladišta zadrži, evropske rezerve bi mogle da budu potpuno iscrpljene do kraja sezone zimskih isporuka, procijenjuje to udruženje.

Informacija njemačkog ministarstva privrede uslijedila je nakon što je ruski gasni holding Gasprom objavio juče da za februar nije rezervisao bilo kakve kapacitete za pumpanje gasa u Evropu gasovodom Jamal.

Cjevovod Jamal-Evropa, kojim se obično isporučuje ruski gas na zapad, u Evropu, nastavio je da radi u revrzibilnom režimu, odnosno da pumpa gas u obratnom smijeru ka istoku - iz Njemačke u Poljsku, 28. dan zaredom, prema podacima njemačkog operatera gasne mreže Gaskejda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana