Њемачка полиција претресла јахту руског бизнисмена Усманова

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕРЛИН- Њемачка полиција која истражује оптужбе за прање новца против руског бизнисмена Алишера Усманова претресла је луксузну јахту у сјеверној Њемачкој, саопштили су данас тужиоци.

Тужиоци нису објавили идентитет власника јахте, нити навели о којој јахти је ријеч, али су га описали као 69-годишњег руског бизнисмена и рекли да је био мета исте истраге као прошле недјеље, када је полиција упала у вилу на језеру регистровану на Усманова, пренио је Ројтерс.

Представници Усманова нису били доступни за коментар, а у јучерашњем саопштењу његова прес служба одбацила је оптужбе против њега као "неосноване и клеветничке".

Усманову, чије се богатство процјењује на 14,6 милијарди долара, уведене су санкције након што је Русија напала Украјину. Тужиоци су навели да је власник јахте осумњичен да је извршио финансијске трансакције вредне милионе евра између 2017. и 2022. године, како би прикрио поријекло средстава која потичу од кривичних дјела, посебно утаје пореза.

Њемачка полиција је прошле недјеље спровела рације у четири савезне државе тражећи руског грађанина за кога се сумња да крши санкције које је увела ЕУ, а према њемачким медијима ријеч је о Усманову.

Њемачки медији су објавили да је једна од претражених локација и олигархова вила на језеру у Тегернзеу у Баварској.

За Усманова се сумња да је наставио да сарађује са компанијом за обезбјеђење у Горњој Баварској, иако је стављен на листу пословних људи којима су уведене санкције ЕУ, те да му је то омогућило приступ замрзнутим средствима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана