Njemačka policija pretresla jahtu ruskog biznismena Usmanova

Tanjug
Foto: Ilustracija

BERLIN- Njemačka policija koja istražuje optužbe za pranje novca protiv ruskog biznismena Ališera Usmanova pretresla je luksuznu jahtu u sjevernoj Njemačkoj, saopštili su danas tužioci.

Tužioci nisu objavili identitet vlasnika jahte, niti naveli o kojoj jahti je riječ, ali su ga opisali kao 69-godišnjeg ruskog biznismena i rekli da je bio meta iste istrage kao prošle nedjelje, kada je policija upala u vilu na jezeru registrovanu na Usmanova, prenio je Rojters.

Predstavnici Usmanova nisu bili dostupni za komentar, a u jučerašnjem saopštenju njegova pres služba odbacila je optužbe protiv njega kao "neosnovane i klevetničke".

Usmanovu, čije se bogatstvo procjenjuje na 14,6 milijardi dolara, uvedene su sankcije nakon što je Rusija napala Ukrajinu. Tužioci su naveli da je vlasnik jahte osumnjičen da je izvršio finansijske transakcije vredne milione evra između 2017. i 2022. godine, kako bi prikrio porijeklo sredstava koja potiču od krivičnih djela, posebno utaje poreza.

Njemačka policija je prošle nedjelje sprovela racije u četiri savezne države tražeći ruskog građanina za koga se sumnja da krši sankcije koje je uvela EU, a prema njemačkim medijima riječ je o Usmanovu.

Njemački mediji su objavili da je jedna od pretraženih lokacija i oligarhova vila na jezeru u Tegernzeu u Bavarskoj.

Za Usmanova se sumnja da je nastavio da sarađuje sa kompanijom za obezbjeđenje u Gornjoj Bavarskoj, iako je stavljen na listu poslovnih ljudi kojima su uvedene sankcije EU, te da mu je to omogućilo pristup zamrznutim sredstvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana