Њемачка љевица критикује однос Берлина према злочинима ОВК

Танјуг
Њемачка љевица критикује однос Берлина према злочинима ОВК

БЕРЛИН - Званични Берлин придаје „велики значај“ Специјалном тужилаштву које се бави злочинима ОВК, а „из перспективе владе, расвјетљавање ратних злочина и повреда људских права има централну улогу у оквиру процеса помирења“, пише у одговору њемачке Владе на парламентарни упит тамошне љевице.

„Корупција и организовани криминал и даље представљају централне изазове за политику и економију Косова“, пише у одговорима у које је имао увид Дојче веле (DW).

Посланике љевице је занимало да ли су њемачке власти "прећутно пристајале на сарадњу са косовским лидерима, попут Хашима Тачија, који су тек 20 година од рата оптужени за ратне злочине.

Из Берлина узвраћају да су, послије избора на Косову 2001. године, сарађивали са изабраним представницима, али увијек наглашавали значај разјашњавања ратних злочина.

У одговору владе наводи се да је подржаван и рад Хашког трибунала, Специјалног суда и тужилаштва за Косово којем се помаже финансијски и у оквиру правне помоћи, наводи DW.

„Савезна влада је уз то делегирала троје запослених у косовско Специјално вијеће и канцеларију Специјалног тужиоца.“

Према ријечима Севим Дагделен, посланице њемачке љевице која је поставила упит, годинама су „игнорисане и заташкаване“ оптужбе против Хашима Тачија и његових „мафијашких структура“.

Дагделен наводи сазнања специјалног извјестиоца Савјета Европе Дика Мартија, бивше тужитељке Хашког трибунала Карле дел Понте, али и њемачке обавештајне службе БНД, која је још 2005. повезивала косовске лидере са организованим криминалом, а тај извјештај је у цијелости процурио кроз објаве Викиликса.

„Њемачка влада сноси дио одговорности што су тешка кривицна дијела на Косову до данас остала некажњена и што корупција још цвијета“, наводи Дагделен.

На неколико питања љевице одговори нису пренијети јер се класификују као тајна и обухватају сазнања њемачких служби - да ли Берлин има сазнања да су људи из ШИК (тајне полиције ОВК одговорне за ликвидацију политицких противника) и данас у обавјештајним врховима Косова и да ли су косовске тајне службе на мети имале и УНМИК, ЕУЛЕКС или КФОР како би подриле истраге против Тачија и других, преноси питања Дојче веле.

„Команданти ОВК су дворени као савезници у противправном рату НАТО 1999. и подржавани на путу ка највишим функцијама у политици и тајним службама. Није чудо да њемачка влада своје мрачне косовске везе држи под ознаком тајности“, рекла је Дагделен.

Нека питања односе се на актуелне преговоре Београда и Приштине.

У њемачкој Влади откривају да су представници ЕУ и САД учестало разговарали о преговарачком процесу, али да ЕУ није консултована о садржају Вашингтонског споразума.

Мисли се на два различита папира која су у септембру код Доналда Трампа у Бијелој кући потписали српски предсједник Александар Вучић и Авдулах Хоти.

„Из перспективе владе, меродаван је повратак преговорима под вођством ЕУ и специјалног изасланика Мирослава Лајчака у јулу 2020“, наводи се у одговорима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана