Njemačka ljevica kritikuje odnos Berlina prema zločinima OVK

Tanjug
Njemačka ljevica kritikuje odnos Berlina prema zločinima OVK

BERLIN - Zvanični Berlin pridaje „veliki značaj“ Specijalnom tužilaštvu koje se bavi zločinima OVK, a „iz perspektive vlade, rasvjetljavanje ratnih zločina i povreda ljudskih prava ima centralnu ulogu u okviru procesa pomirenja“, piše u odgovoru njemačke Vlade na parlamentarni upit tamošne ljevice.

„Korupcija i organizovani kriminal i dalje predstavljaju centralne izazove za politiku i ekonomiju Kosova“, piše u odgovorima u koje je imao uvid Dojče vele (DW).

Poslanike ljevice je zanimalo da li su njemačke vlasti "prećutno pristajale na saradnju sa kosovskim liderima, poput Hašima Tačija, koji su tek 20 godina od rata optuženi za ratne zločine.

Iz Berlina uzvraćaju da su, poslije izbora na Kosovu 2001. godine, sarađivali sa izabranim predstavnicima, ali uvijek naglašavali značaj razjašnjavanja ratnih zločina.

U odgovoru vlade navodi se da je podržavan i rad Haškog tribunala, Specijalnog suda i tužilaštva za Kosovo kojem se pomaže finansijski i u okviru pravne pomoći, navodi DW.

„Savezna vlada je uz to delegirala troje zaposlenih u kosovsko Specijalno vijeće i kancelariju Specijalnog tužioca.“

Prema riječima Sevim Dagdelen, poslanice njemačke ljevice koja je postavila upit, godinama su „ignorisane i zataškavane“ optužbe protiv Hašima Tačija i njegovih „mafijaških struktura“.

Dagdelen navodi saznanja specijalnog izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija, bivše tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte, ali i njemačke obaveštajne službe BND, koja je još 2005. povezivala kosovske lidere sa organizovanim kriminalom, a taj izvještaj je u cijelosti procurio kroz objave Vikiliksa.

„Njemačka vlada snosi dio odgovornosti što su teška krivicna dijela na Kosovu do danas ostala nekažnjena i što korupcija još cvijeta“, navodi Dagdelen.

Na nekoliko pitanja ljevice odgovori nisu prenijeti jer se klasifikuju kao tajna i obuhvataju saznanja njemačkih službi - da li Berlin ima saznanja da su ljudi iz ŠIK (tajne policije OVK odgovorne za likvidaciju politickih protivnika) i danas u obavještajnim vrhovima Kosova i da li su kosovske tajne službe na meti imale i UNMIK, EULEKS ili KFOR kako bi podrile istrage protiv Tačija i drugih, prenosi pitanja Dojče vele.

„Komandanti OVK su dvoreni kao saveznici u protivpravnom ratu NATO 1999. i podržavani na putu ka najvišim funkcijama u politici i tajnim službama. Nije čudo da njemačka vlada svoje mračne kosovske veze drži pod oznakom tajnosti“, rekla je Dagdelen.

Neka pitanja odnose se na aktuelne pregovore Beograda i Prištine.

U njemačkoj Vladi otkrivaju da su predstavnici EU i SAD učestalo razgovarali o pregovaračkom procesu, ali da EU nije konsultovana o sadržaju Vašingtonskog sporazuma.

Misli se na dva različita papira koja su u septembru kod Donalda Trampa u Bijeloj kući potpisali srpski predsjednik Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti.

„Iz perspektive vlade, merodavan je povratak pregovorima pod vođstvom EU i specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka u julu 2020“, navodi se u odgovorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana