Неке земље ЕУ не желе избеглице

Агенције
Неке земље ЕУ не желе избеглице

Словачка, Пољска и Чешка одбацују критике старих чланица Европске уније да су ксенофобне, као и апеле да почну да прихватају избјеглице макар оне из Сирије.

Ове земље у контраоптужбама поручују да је европска политика имиграције доживјела фијаско и захтјевају да проблем мора да се ријјешава тамо гдје је и настао - на Блиском истоку и у Африци.

"Немојмо се претварати да не видимо страх људи. Плаше се. Не само у Словачкој већ у целој Европи. Немојмо се претварати да не видимо узроке те појаве и немојмо се претварати да смо у стању да тај проблем ријешимо тако што ћемо прихватити све раширених руку без обзира да ли су то економски шпекуланти или људи којима је заиста потребна помоћ", одбио је овог викенда критике словачки премијер Роберт Фицо.

Он је поручио да ће Словачка поново одбити квоте за пријем избјеглица ако Брисел поново изађе с таквим предлогом, а ЕУ је оптужио да је њена политика имиграције доживеле потпуни фијаско.

"Како је могуће да када су Грчкој потребне паре ЕУ умије да организује самит у року од 24 сата, а када умиру људи нисмо у стању да самит организујемо уз учешће афричких земаља и да им кажемо: Проблем ће се рјешавати код вас", рекао је Фицо.

Као и званичници сусједне Пољске и Чешке, и Фицо је, додуше мање дипломатски увијено, поручио да свака земља мора да има право да одабере којим избјеглицама ће помоћи.

"Будимо искрени. Па ми нисмо у стању да интегришемо стотине хиљада наших ромских суграђана. Како ћемо интегрисати људе који живе неким сасвим другачијим начином живота с другом вјером", казао је Фицо.

Да Пољска намјерава да прихвата избјеглице само у оквиру својих могућности, за шта је критикована да је то жалосно мало, поновила је синоћ и пољска премијерка Ева Копач.

"Нас, Пољаке, нема нико шта да учи значењу ријечи солидарност", казала је премијерка и подсјетила да је Европски савјет консензусом усвојио одлуку да ће прихватање избјеглица бити добровољно.

Предсједник Пољске Анџеј Дуда у петак је у Берлину у разговору с њемачким предсједником Јоахимом Гауком и канцеларком Ангелом Меркел правдао одлуку Пољске да прихвати свега 2.000 избјеглица, с обзиром да Варшава мора да остави простор за помоћ евентуалним избјеглицама из Украјине ако тамо ескалира поново сукоб, а тада би на пољске границе дошле стотине хиљада Украјинаца.

"Битно је то да се као ЕУ боримо против узрока емиграције, и то у земљама гдје је проблем настао. Морамо да будемо солидарни са избјеглицама, али морамо много енергичније да се боримо с бандама шверцера избјеглица које на људским трагедијама зарађују милијарде", рекао је Дуда.

Њемачки медији и аналитичари упозорили су, међутим, да ако Дуда и званична Варшава желе солидарност Њемачке у бојазнима од Русије и већу заштиту НАТО-а на источном крилу, мораће и Пољска да искаже већу солидарност у питању избјеглица.

И Пољска и Словачка и Чешка желе да прихвате прије свега хришћанске избјеглице из Сирије и Ирака, а УН су у најновијем извјештају о стању људских права крајем седмице отворено оптужиле Чешку за исламофобију.

За то да се прихватају само хришћани зато што, наводно, муслимани не би били срећни у Чешкој, јер не би могли да се прилагоде тамошњем друштву, а такође и зато што муслимани могу да представљају ризик од инфилтрације терориста, заложио се неколико пута и предсједник Чешке Милош Земан.

Пољска је пристала да у оквиру добровољних квота прихвати свега 2.000 избјеглица, Чешка 1.500 у наредне двије године, а Словачка свега 200, и то искључиво хришћана, а додатно је преузела 500 избјеглица из аустријских центара које ће у Словачкој сачекати да буде ријешен њихов захтјев за азил.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана