Суђење Трампу за задржавање тајних докумената одложено на неодређено

Танјуг
Суђење Трампу за задржавање тајних докумената одложено на неодређено

ВАШИНГТОН - Амерички судија донијела је одлуку да се суђење бившем председнику Доналду Трампу у савезној држави Флориди, због оптужби за илегално задржавање тајних докумената након напуштања функције, одложи на неодређено, што значајно смањује шансе да ће се суочити с поротом у било којем од два федерална кривична случаја против њега прије америчких избора 5. новембра, јавља Ројтерс.

Трамп, који покушава да поново освоји председнички мандат у новембру, претходно је требало да изађе пред судију у случају докумената који је покренуо специјални тужилац Џек Смит, али су тужилаштво и одбрана саопштили да ће тај датум морати да се одложи.

Судија Ајлин Канан, коју је Трамп именовао на функцију 2020. године, изјавила је у уторак да суђење више неће почети 20. маја, али није поставила нови датум.

Канан је заказала преткривичне расправе до 22. јула. Трамп је изјавио да није крив по 40 федералних тачака оптужнице које га терете да је задржао поверљиве националне безбједносне документе на свом имању Мар-а-Лаго на Флориди након што је напустио предсједничку функцију 2021. године, и да је ометао напоре америчке владе да их поврати.

Ројтерс додаје да Канан још није одлучила о неколико правних питања која су кључна за случај докумената и дала је подршку одбрани Трампа у неким питањима.

Трампови адвокати су рекли да суђење у случају повјерљивих докумената не би требало да почне пре избора, али су такође предложили датум 12. августа у одговору на налог Канан да предложи временски оквир за случај, док је Смит предложио почетак суђења за јул.

Трампови адвокати су радили на одлагању сва четири кривична случаја с којима се бивши председник САД суочава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана