Не дозволити изручење Асанжа из политичких разлога

Агенције
Не дозволити изручење Асанжа из политичких разлога

ЛОНДОН - Британија не треба да пошаље оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа у САД да се суочи са оптужбама за шпијунажу зато што постоји споразум између двије земље који забрањује изручење из политичких разлога, рекао је данас његов адвокат у Лондону.

Асанж (48) се суочава са оптужницом у 18 тачака, укључујући завјеру ради хакерског упада у државне компјутере и шпијунажу, због објављивања више хиљада повјерљивих америчих дипломатских депеша. Уколико би био проглашен кривим, могао би да проведе деценије у затвору. 

Његов адвокат Едвард Фицџералд рекао је током трећег дана рочишта у Лондону о захтјеву да изручење из политичких разлога није дозвољено према Англо-саксонском споразуму о изручењу из 2003. године. 

Кривична дјела почињена уз насиље и тероризам су једине врсте политичких кривичних дјела због којих њихови починиоци, према овом споразуму, могу бити изручени, рекао је адвокат. 

"Прекршаји за које је Асанж оптужен и због којих се тражи његово изручење су, према самом захтјеву за изручење, политички прекршаји", рекао је адвокат. 

Фицџералд је додао да суд треба да узме у обзир различите облике заштите према међународном праву и Европској конвенцији за људска права. 

Он је рекао да би било "прилично чудно" уколико суд не би имао снаге да спријечи Асанжово изручење. 

Адвокат САД Џејмс Луис није се сложио са тврдњом да је шпијунажа политичко кривично дјело. 

Луис је рекао раније ове седмице да је Асанж угрозио животе објављивањем повјерљивих докумената преко "Викиликса".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана