Ne dozvoliti izručenje Asanža iz političkih razloga

Agencije
Ne dozvoliti izručenje Asanža iz političkih razloga

LONDON - Britanija ne treba da pošalje osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža u SAD da se suoči sa optužbama za špijunažu zato što postoji sporazum između dvije zemlje koji zabranjuje izručenje iz političkih razloga, rekao je danas njegov advokat u Londonu.

Asanž (48) se suočava sa optužnicom u 18 tačaka, uključujući zavjeru radi hakerskog upada u državne kompjutere i špijunažu, zbog objavljivanja više hiljada povjerljivih američih diplomatskih depeša. Ukoliko bi bio proglašen krivim, mogao bi da provede decenije u zatvoru. 

Njegov advokat Edvard Ficdžerald rekao je tokom trećeg dana ročišta u Londonu o zahtjevu da izručenje iz političkih razloga nije dozvoljeno prema Anglo-saksonskom sporazumu o izručenju iz 2003. godine. 

Krivična djela počinjena uz nasilje i terorizam su jedine vrste političkih krivičnih djela zbog kojih njihovi počinioci, prema ovom sporazumu, mogu biti izručeni, rekao je advokat. 

"Prekršaji za koje je Asanž optužen i zbog kojih se traži njegovo izručenje su, prema samom zahtjevu za izručenje, politički prekršaji", rekao je advokat. 

Ficdžerald je dodao da sud treba da uzme u obzir različite oblike zaštite prema međunarodnom pravu i Evropskoj konvenciji za ljudska prava. 

On je rekao da bi bilo "prilično čudno" ukoliko sud ne bi imao snage da spriječi Asanžovo izručenje. 

Advokat SAD Džejms Luis nije se složio sa tvrdnjom da je špijunaža političko krivično djelo. 

Luis je rekao ranije ove sedmice da je Asanž ugrozio živote objavljivanjem povjerljivih dokumenata preko "Vikiliksa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana