НАТО се распоређује на границама Русије, руска војска формирала Прву тенковску армију, алијанса се шири

Alo.rs
НАТО се распоређује на границама Русије, руска војска формирала Прву тенковску армију, алијанса се шири

Ставове маршала Огаркова, односно колико је он у своје вријеме био у праву, тек сада можемо да видимо.

НАТО се распоређује на границама Русије, а руска војска опет је формирала Прву тенковску армију, јача снаге на западном правцу, заустављен је процес преласка са дивизијског на бригадни систем.

Научни скуп „Лекције Огаркова”, који организује Центар за анализе стратегија и технологија из Москве, 30. октобра ове године, биће посвећен управо темама ширења НАТО-а.

Маршал Совјетског Савеза Николај Васиљевич Огарков био је начелник Генералштаба оружаних снага Совјетског Савеза у периоду од 1977. до 1984. године. Он је био творац нове совјетске војне доктрине „Оперативни маневар”, која је настала као совјетска реакција на НАТО доктрину „Ваздушно-копнена битка 2000”, чији је креатор био тадашњи врховни командант НАТО-а, амерички генерал Бернард Роџерс.

Маршал Огарков се увјек заузимао да Совјетски Савез мора да има најснажније војне формације управо у европском дијелу СССР-а, јединице које могу да брзо реагују. Био је против преласка са дивизијског на бригадни систем, посебно је био против укидања крупних тенковских формација, био је против уласка совјетске армије у Авганистан, словио је за правог интелектуалца међу војницима, био је вјероватно тада и најобразованији совјетски официр.

Но, Политбиро КП СС одлучивао је о свему, па и о тим војним питањима. Послије функције начелника Генералштаба, маршал Огарков је именован на положај врховног команданта Западног фронта, што се тада сматрало јачом војном позицијом од начелника Генералштаба.

Лазански писао о Огаркову

Амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански је у загребачким медијима својевремено пуно писао о ставовима и идејама маршала Огаркова, а први је у свијету, у „Вјеснику”, објавио и објаснио нову позицију маршала Огаркова као команданта Западног фронта. Тај текст Лазанског је два дана касније пренио њемачки лист „Велт”.

Лазански се придружио организационом комитету научног скупа који је 23. јануара 2020, положио вијенце на гроб маршала Огаркова на Новодевичевском гробљу у Москви. Вијенце су положили бивши начелник Генералштаба руске војске генерал Балујевски, иначе идејни творац акције руских снага на аеродрому Приштина 1999, замјеник генералног секретара ОДКБ Пјотр Тихоновски и војни аташе Белорусије, пуковник Јевгениј Артеменко.

„Центар за анализе стратегија и технологија” из Москве, чији је директор Руслан Пухов, организује 30. октобра ове године трећу научну конференцију „Лекције Огаркова”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана