NATO se raspoređuje na granicama Rusije, ruska vojska formirala Prvu tenkovsku armiju, alijansa se širi

Alo.rs
NATO se raspoređuje na granicama Rusije, ruska vojska formirala Prvu tenkovsku armiju, alijansa se širi

Stavove maršala Ogarkova, odnosno koliko je on u svoje vrijeme bio u pravu, tek sada možemo da vidimo.

NATO se raspoređuje na granicama Rusije, a ruska vojska opet je formirala Prvu tenkovsku armiju, jača snage na zapadnom pravcu, zaustavljen je proces prelaska sa divizijskog na brigadni sistem.

Naučni skup „Lekcije Ogarkova”, koji organizuje Centar za analize strategija i tehnologija iz Moskve, 30. oktobra ove godine, biće posvećen upravo temama širenja NATO-a.

Maršal Sovjetskog Saveza Nikolaj Vasiljevič Ogarkov bio je načelnik Generalštaba oružanih snaga Sovjetskog Saveza u periodu od 1977. do 1984. godine. On je bio tvorac nove sovjetske vojne doktrine „Operativni manevar”, koja je nastala kao sovjetska reakcija na NATO doktrinu „Vazdušno-kopnena bitka 2000”, čiji je kreator bio tadašnji vrhovni komandant NATO-a, američki general Bernard Rodžers.

Maršal Ogarkov se uvjek zauzimao da Sovjetski Savez mora da ima najsnažnije vojne formacije upravo u evropskom dijelu SSSR-a, jedinice koje mogu da brzo reaguju. Bio je protiv prelaska sa divizijskog na brigadni sistem, posebno je bio protiv ukidanja krupnih tenkovskih formacija, bio je protiv ulaska sovjetske armije u Avganistan, slovio je za pravog intelektualca među vojnicima, bio je vjerovatno tada i najobrazovaniji sovjetski oficir.

No, Politbiro KP SS odlučivao je o svemu, pa i o tim vojnim pitanjima. Poslije funkcije načelnika Generalštaba, maršal Ogarkov je imenovan na položaj vrhovnog komandanta Zapadnog fronta, što se tada smatralo jačom vojnom pozicijom od načelnika Generalštaba.

Lazanski pisao o Ogarkovu

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski je u zagrebačkim medijima svojevremeno puno pisao o stavovima i idejama maršala Ogarkova, a prvi je u svijetu, u „Vjesniku”, objavio i objasnio novu poziciju maršala Ogarkova kao komandanta Zapadnog fronta. Taj tekst Lazanskog je dva dana kasnije prenio njemački list „Velt”.

Lazanski se pridružio organizacionom komitetu naučnog skupa koji je 23. januara 2020, položio vijence na grob maršala Ogarkova na Novodevičevskom groblju u Moskvi. Vijence su položili bivši načelnik Generalštaba ruske vojske general Balujevski, inače idejni tvorac akcije ruskih snaga na aerodromu Priština 1999, zamjenik generalnog sekretara ODKB Pjotr Tihonovski i vojni ataše Belorusije, pukovnik Jevgenij Artemenko.

„Centar za analize strategija i tehnologija” iz Moskve, čiji je direktor Ruslan Puhov, organizuje 30. oktobra ove godine treću naučnu konferenciju „Lekcije Ogarkova”.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana