Најбогатији Британац и велики заговорник Брегзита одселио се из Енглеске у Монако

Г.С.
Најбогатији Британац и велики заговорник Брегзита одселио се из Енглеске у Монако

Лондон - Сер Џим Ретклиф, најбогатији Британац и један од главних заговорника Брегита, напустио је Велику Британију и преселио се у Монако, пише Гардијан.

Упркос пређашњим тврдњама да ће Велика Британија бити “савршено успјешна” без Европске уније, 65-годишњи Ретклиф одлучио је да напусти родну земљу и пресели се у Кнежевину, гдје се не плаћа порез на доходак.

Власник је највеће британске петрохемијске твртке Инеос, а његово богатство процијењује се на 17,5 милијарди фунти.

Процијењује се да ће због селидбе у Монако уштедити четири милијарде фунти, преноси портал Индекс. Људи који живе у Монаку најмање 183 дана годишње не плаћају порез на доходак и имовину. Највиша пореска стопа у Великој Британији износи 45 одсто на доходак изнад 150.000 фунти годишње.

Прије него што је отпутовао у Монако, Ретклиф је био трећи највећи појединачни порески обвезник у Британији, који је у државну благајну током 2017. и 2018. уплатио 110 милиона фунти.

Ватрени присталица Брегзита

Његова одлука да напусти Британију дошла је убрзо након што га је краљица прогласила витезом, а Велика Британија је изгласала излазак из Европске уније.

Ретклиф је био ватрени присталица Брегзита који је тврдио да ће Велика Британија напредовати без бирократске администрације.

Ретклиф је тврдио да је ЕУ потребан приступ британском тржишту подједнако као и Британији приступ европском.

“Никад не заборавите да имамо пристојан сет карата”, рекао је, додајући: “Мерцедес неће зауставити продају аутомобила у Великој Британији. А Лондон је једно од два кључна финансијска средишта и то се неће промијенити.”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана