Najbogatiji Britanac i veliki zagovornik Bregzita odselio se iz Engleske u Monako

G.S.
Najbogatiji Britanac i veliki zagovornik Bregzita odselio se iz Engleske u Monako

London - Ser Džim Retklif, najbogatiji Britanac i jedan od glavnih zagovornika Bregita, napustio je Veliku Britaniju i preselio se u Monako, piše Gardijan.

Uprkos pređašnjim tvrdnjama da će Velika Britanija biti “savršeno uspješna” bez Evropske unije, 65-godišnji Retklif odlučio je da napusti rodnu zemlju i preseli se u Kneževinu, gdje se ne plaća porez na dohodak.

Vlasnik je najveće britanske petrohemijske tvrtke Ineos, a njegovo bogatstvo procijenjuje se na 17,5 milijardi funti.

Procijenjuje se da će zbog selidbe u Monako uštediti četiri milijarde funti, prenosi portal Indeks. Ljudi koji žive u Monaku najmanje 183 dana godišnje ne plaćaju porez na dohodak i imovinu. Najviša poreska stopa u Velikoj Britaniji iznosi 45 odsto na dohodak iznad 150.000 funti godišnje.

Prije nego što je otputovao u Monako, Retklif je bio treći najveći pojedinačni poreski obveznik u Britaniji, koji je u državnu blagajnu tokom 2017. i 2018. uplatio 110 miliona funti.

Vatreni pristalica Bregzita

Njegova odluka da napusti Britaniju došla je ubrzo nakon što ga je kraljica proglasila vitezom, a Velika Britanija je izglasala izlazak iz Evropske unije.

Retklif je bio vatreni pristalica Bregzita koji je tvrdio da će Velika Britanija napredovati bez birokratske administracije.

Retklif je tvrdio da je EU potreban pristup britanskom tržištu podjednako kao i Britaniji pristup evropskom.

“Nikad ne zaboravite da imamo pristojan set karata”, rekao je, dodajući: “Mercedes neće zaustaviti prodaju automobila u Velikoj Britaniji. A London je jedno od dva ključna finansijska središta i to se neće promijeniti.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana