Нагорно-Карабах: Оборен хеликоптер азербејџанске војске, Азербејџан гранатирао јерменске положаје

Aгенције
Нагорно-Карабах: Оборен хеликоптер азербејџанске војске, Азербејџан гранатирао јерменске положаје

ЈЕРЕВАН - Одбрамбене снаге самопроглашене Републике Нагорно-Карабах (НКР) обориле су хеликоптер Ратног ваздухопловства Азербејџана на линији контакта, саопштила је портпарол јерменског Министарства одбране Шушан Степанијан.

Она је рекла да се азербејџански хеликоптер срушио на територију Ирана.

- Одбрамбене снаге обориле су данас хеликоптер Ратног ваздухопловства Азербејџана близу висоравни Варазатумб јужно од средишта сукоба. Хеликоптер се срушио на иранску територију - истиче се у саопштењу војске Нагорно-Карабаха.

У саопштењу се наглашава да није планирано да се такав инцидент догоди и да се хеликоптер сруши у Ирану, али да су такви догађаји неизбјежни јер се борбе воде близу иранске границе, пренио је ТАСС.

С друге стране, азербејџанско Министарство одбране саопштило је да су јерменски извјештаји о обарању хеликоптера и авиона Ратног ваздухопловства Азербејџана лажни и неосновани.

Портпарол Министарства Вагиф Даргали је коментарисао наводе да су се оборени авион и хеликоптер срушили на територији Ирана, рекавши да је сва опрема азербејџанске авијације потпуно исправна и да се користи, јавио је ТАСС.

Азербејџанске оружане снаге у сриједу увече су гранатирале јерменске положаје у Нагорно-Карабаху - саопштило је азербејџанско Министарство одбране.

Према Министарству, снаге су извеле "артиљеријске ударе на положаје јерменских снага распоређених на окупираним територијама", преноси ТАСС.

Ситуација у Нагорно-Карабаху ескалирала је 27. септембра, борбе се воде на спорној територији. И Азербејџан и Јерменија увели су ванредно стање и прогласили мобилизацију. Обје стране у сукобу пријавиле су жртве, укључујући цивилне.

Сукоб између Јерменије и Азербејџана због региона Нагорно-Карабах, спорне територије која је била дио Азербејџана прије распада Совјетског Савеза, али је првенствено насељена етничким Јерменима, избио је у фебруару 1988. године након што је та аутономна област најавила повлачење из Азербејџанске совјетске социјалистичке републике.

У периоду 1992-1994, тензије су прерасле у велику војну акцију за контролу над енклавом и седам сусједних територија након што је Азербејџан изгубио контролу над њима.

Разговори о нагодби око Нагорно-Карабаха трају од 1992. године у оквиру Минск групе ОЕБС-а, коју воде три копредсједавајућа - Русија, Француска и САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана