Nagorno-Karabah: Oboren helikopter azerbejdžanske vojske, Azerbejdžan granatirao jermenske položaje

Agencije
Nagorno-Karabah: Oboren helikopter azerbejdžanske vojske, Azerbejdžan granatirao jermenske položaje

JEREVAN - Odbrambene snage samoproglašene Republike Nagorno-Karabah (NKR) oborile su helikopter Ratnog vazduhoplovstva Azerbejdžana na liniji kontakta, saopštila je portparol jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanijan.

Ona je rekla da se azerbejdžanski helikopter srušio na teritoriju Irana.

- Odbrambene snage oborile su danas helikopter Ratnog vazduhoplovstva Azerbejdžana blizu visoravni Varazatumb južno od središta sukoba. Helikopter se srušio na iransku teritoriju - ističe se u saopštenju vojske Nagorno-Karabaha.

U saopštenju se naglašava da nije planirano da se takav incident dogodi i da se helikopter sruši u Iranu, ali da su takvi događaji neizbježni jer se borbe vode blizu iranske granice, prenio je TASS.

S druge strane, azerbejdžansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su jermenski izvještaji o obaranju helikoptera i aviona Ratnog vazduhoplovstva Azerbejdžana lažni i neosnovani.

Portparol Ministarstva Vagif Dargali je komentarisao navode da su se oboreni avion i helikopter srušili na teritoriji Irana, rekavši da je sva oprema azerbejdžanske avijacije potpuno ispravna i da se koristi, javio je TASS.

Azerbejdžanske oružane snage u srijedu uveče su granatirale jermenske položaje u Nagorno-Karabahu - saopštilo je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane.

Prema Ministarstvu, snage su izvele "artiljerijske udare na položaje jermenskih snaga raspoređenih na okupiranim teritorijama", prenosi TASS.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je 27. septembra, borbe se vode na spornoj teritoriji. I Azerbejdžan i Jermenija uveli su vanredno stanje i proglasili mobilizaciju. Obje strane u sukobu prijavile su žrtve, uključujući civilne.

Sukob između Jermenije i Azerbejdžana zbog regiona Nagorno-Karabah, sporne teritorije koja je bila dio Azerbejdžana prije raspada Sovjetskog Saveza, ali je prvenstveno naseljena etničkim Jermenima, izbio je u februaru 1988. godine nakon što je ta autonomna oblast najavila povlačenje iz Azerbejdžanske sovjetske socijalističke republike.

U periodu 1992-1994, tenzije su prerasle u veliku vojnu akciju za kontrolu nad enklavom i sedam susjednih teritorija nakon što je Azerbejdžan izgubio kontrolu nad njima.

Razgovori o nagodbi oko Nagorno-Karabaha traju od 1992. godine u okviru Minsk grupe OEBS-a, koju vode tri kopredsjedavajuća - Rusija, Francuska i SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana