На британском аеродрому заплијењена 2.000 година стара скулптура из Ирана

Танјуг
На британском аеродрому заплијењена 2.000 година стара скулптура из Ирана

ЛОНДОН - На аеродрому Стансед у Великој Британији заплијењена је око 2.000 година стара скулптура, чија би вриједност на тржишту била 30 милиона британских фунти.

План је вјероватно био да се артефакт прода на црном тржишту, преноси Гардијан.

Ради се о великом фрагменту сасанидског рељефа у стијени који приказује импозантну мушку фигуру исклесану у 3. вијеку нове ере, а свјеже је издубљена из литице у Ирану угаоном брусилицом.

Службеници пограничних снага постали су сумњичави када су видјели да је фигура немарно упакована, можда с намјером да сугерише да се ради о безвриједном предмету. Рељеф, висок преко једног метра, исклесан је из стијене на лицу мјеста и због тога је ово случај без преседана.

-Готово никада не наилазимо на случај да је нешто изрезано из живе стијене. То је ниво бруталности која надилази све. Постоје чак и трагови фломастера на задњој страни прије него што су употребили угаону брусилицу за дијагонално резање иза и по врху. Затим је спакован на невјероватно лош начин, у мали, готово неподстављени сандук који је био причвршћен ексерима. Да је то био најсавременији сандук с умјетничким руковањем, то би привукло другачију пажњу јер би захтијевало све врсте папирологије - казао је виши кустос и археолог у одјељењу Британског музеја за Блиски исток Џон Симпсон.

Он ју је идентификовао као јединствену рељефну скулптуру у стијени која датира из раздобља Сасанидског царства.

-Припада раздобљу када је Иран био централно моћно царство које се протезало од Сирије до Кавказа и централне Азије, с главним градом у Ктесифону, јужно од данашњег Багдада - рекао је Симпсон.

Постоји само око 30 познатих сасанидских рељефа на стиенама, који углавном датирају из трећег вијека. Готово сви су у релативно малом дијелу Ирана, у својој прадомовини, покрајини Фарс.

-Сумњамо да долази негдје из подручја Шираза. Стилски је слична једној познатој у регији. Мислим да је то вјероватно део великог низа - казао је Симпсон.

Недостатак натписа онемогућује идентификацију приказане особе, али његова одјећа и дијадема га означавају као особу високог ранга.

Његов гест поздрава и покорности, с подигнутим савијеним кажипрстом, обиљежје је сасанидске умјетности када су фигуре у присуству краљевске породице, што сугерише да је то био део веће композиције, с краљем с десне стране и можда другим фигурама иза.

Рељеф се преломио на два деијла јер је био тако лоше упакован. Британски музеј сада је дао да га поправе конзерватори.

-Изгледа невјероватно и запањујуће привлачно. Може се процијенити на 20 до 30 милиона фунти и више. Тако нешто никада није било на тржишту - рекао је Симпсон.

Он је додао и да би артефакт био "невјероватно вриједан" на црном тржишту. Пљачкаше очигледно нису поколебале строге казне ако буду ухваћени.

-У Ирану још постоји смртна казна за трговину антиквитетима. Људима је суђено и погубљивани су у Ирану последњих неколико деценија. Али у посљедњих неколико година видјели смо више иранског материјала што значи да су људи вољни и способни да прекрше санкције - описао је археолог.

Случај су истраживали Интерпол и Национална агенција за борбу против криминала, али до сада нико није ухапшен, иако је на паковању био наведен пошиљалац, прималац и одредиште, британска интернет аукцијска страница, која је навела да такву пошиљку није очекивала.

Након што је предмет формално одузет, Британски музеј је добио дозволу од иранске владе да га изложи три мјесеца прије него што га пошаље у Национални музеј у Техерану.

Како преноси Гардијан, Сејед Махди Хошеини Матин, отправник послова Исламске Републике Иран у Лондону, рекао је "да се искрено нада да ће даљње ширење сарадње између Британског музеја и иранске амбасаде у Лондону и даље бити ефикасно у борби против незаконите трговине културним добрима и заштите културног наслеђа човечанства”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана