Na britanskom aerodromu zaplijenjena 2.000 godina stara skulptura iz Irana

Tanjug
Na britanskom aerodromu zaplijenjena 2.000 godina stara skulptura iz Irana

LONDON - Na aerodromu Stansed u Velikoj Britaniji zaplijenjena je oko 2.000 godina stara skulptura, čija bi vrijednost na tržištu bila 30 miliona britanskih funti.

Plan je vjerovatno bio da se artefakt proda na crnom tržištu, prenosi Gardijan.

Radi se o velikom fragmentu sasanidskog reljefa u stijeni koji prikazuje impozantnu mušku figuru isklesanu u 3. vijeku nove ere, a svježe je izdubljena iz litice u Iranu ugaonom brusilicom.

Službenici pograničnih snaga postali su sumnjičavi kada su vidjeli da je figura nemarno upakovana, možda s namjerom da sugeriše da se radi o bezvrijednom predmetu. Reljef, visok preko jednog metra, isklesan je iz stijene na licu mjesta i zbog toga je ovo slučaj bez presedana.

-Gotovo nikada ne nailazimo na slučaj da je nešto izrezano iz žive stijene. To je nivo brutalnosti koja nadilazi sve. Postoje čak i tragovi flomastera na zadnjoj strani prije nego što su upotrebili ugaonu brusilicu za dijagonalno rezanje iza i po vrhu. Zatim je spakovan na nevjerovatno loš način, u mali, gotovo nepodstavljeni sanduk koji je bio pričvršćen ekserima. Da je to bio najsavremeniji sanduk s umjetničkim rukovanjem, to bi privuklo drugačiju pažnju jer bi zahtijevalo sve vrste papirologije - kazao je viši kustos i arheolog u odjeljenju Britanskog muzeja za Bliski istok Džon Simpson.

On ju je identifikovao kao jedinstvenu reljefnu skulpturu u stijeni koja datira iz razdoblja Sasanidskog carstva.

-Pripada razdoblju kada je Iran bio centralno moćno carstvo koje se protezalo od Sirije do Kavkaza i centralne Azije, s glavnim gradom u Ktesifonu, južno od današnjeg Bagdada - rekao je Simpson.

Postoji samo oko 30 poznatih sasanidskih reljefa na stienama, koji uglavnom datiraju iz trećeg vijeka. Gotovo svi su u relativno malom dijelu Irana, u svojoj pradomovini, pokrajini Fars.

-Sumnjamo da dolazi negdje iz područja Širaza. Stilski je slična jednoj poznatoj u regiji. Mislim da je to vjerovatno deo velikog niza - kazao je Simpson.

Nedostatak natpisa onemogućuje identifikaciju prikazane osobe, ali njegova odjeća i dijadema ga označavaju kao osobu visokog ranga.

Njegov gest pozdrava i pokornosti, s podignutim savijenim kažiprstom, obilježje je sasanidske umjetnosti kada su figure u prisustvu kraljevske porodice, što sugeriše da je to bio deo veće kompozicije, s kraljem s desne strane i možda drugim figurama iza.

Reljef se prelomio na dva deijla jer je bio tako loše upakovan. Britanski muzej sada je dao da ga poprave konzervatori.

-Izgleda nevjerovatno i zapanjujuće privlačno. Može se procijeniti na 20 do 30 miliona funti i više. Tako nešto nikada nije bilo na tržištu - rekao je Simpson.

On je dodao i da bi artefakt bio "nevjerovatno vrijedan" na crnom tržištu. Pljačkaše očigledno nisu pokolebale stroge kazne ako budu uhvaćeni.

-U Iranu još postoji smrtna kazna za trgovinu antikvitetima. Ljudima je suđeno i pogubljivani su u Iranu poslednjih nekoliko decenija. Ali u posljednjih nekoliko godina vidjeli smo više iranskog materijala što znači da su ljudi voljni i sposobni da prekrše sankcije - opisao je arheolog.

Slučaj su istraživali Interpol i Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala, ali do sada niko nije uhapšen, iako je na pakovanju bio naveden pošiljalac, primalac i odredište, britanska internet aukcijska stranica, koja je navela da takvu pošiljku nije očekivala.

Nakon što je predmet formalno oduzet, Britanski muzej je dobio dozvolu od iranske vlade da ga izloži tri mjeseca prije nego što ga pošalje u Nacionalni muzej u Teheranu.

Kako prenosi Gardijan, Sejed Mahdi Hošeini Matin, otpravnik poslova Islamske Republike Iran u Londonu, rekao je "da se iskreno nada da će daljnje širenje saradnje između Britanskog muzeja i iranske ambasade u Londonu i dalje biti efikasno u borbi protiv nezakonite trgovine kulturnim dobrima i zaštite kulturnog nasleđa čovečanstva”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana