Макрон: Нећу дозволити ниједној земљи да нас храни сепаратизмом

Tanjug
Макрон: Нећу дозволити ниједној земљи да нас храни сепаратизмом

ПАРИЗ - Француски предсједник Емануел Макрон изјавио је да ће обуздати праксу других земаља да шаљу имаме и учитеље у Француску, како би зауставио оно што је назвао "сепаратизмом".

Он је у тренутку кад до локалних избора има још мање од мјесец дана рекао да ће постепено окончати систем по којем Алжир, Мароко и Турска шаљу имаме у Француску да проповедају у џамијама и додао да је о томе постигао споразум са тим земљама, осим Турске. 

"Нећу дозволити ниједној земљи да нас храни сепаратизмом", поручио је јуче Макрон на конференцији за новинаре у граду Милуз на истоку земље.

Он је рекао да је завршетак исламског конзуларног система изузетно важан како би се зауставио страни утицај и како би се обезбједило да свако поштује законе републике, преноси Ројтерс.

Указао је на то да се у Француску сваке године упућује 300 имама и најавио да ће они који стигну ове године бити последњи који су дошли у толиком броју.

Рекао је да је његова влада затражила од институције која представља ислам у Француској да пронађе могућност да се имами обучавају на француској територији, да обезбједи да они говоре француски и да не шире исламистичке идеје.

Макрон, који је стално на удару критика лидера крајње деснице Марин Ле Пен по питању интеграције француских муслимана, додао је да ће зауставити и праксу да француским ученицима предају наставници које плаћају стране владе.

Француски предсједник се до сада није бавио питањима у вези са муслиманском заједницом у Француској, која је највећа у Европи, већ се фокусирао на економска питања. 

Француска је протеклих година више пута била на мети напада исламских сепаратиста. 

У новембру 2015. године у координисаном нападу у позоришту Батаклан и другим местима у Паризу погинуло је 130 људи, што је био најсмртоноснији напад у Француској од Другог светског рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана