Makron: Neću dozvoliti nijednoj zemlji da nas hrani separatizmom

Tanjug
Makron: Neću dozvoliti nijednoj zemlji da nas hrani separatizmom

PARIZ - Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je da će obuzdati praksu drugih zemalja da šalju imame i učitelje u Francusku, kako bi zaustavio ono što je nazvao "separatizmom".

On je u trenutku kad do lokalnih izbora ima još manje od mjesec dana rekao da će postepeno okončati sistem po kojem Alžir, Maroko i Turska šalju imame u Francusku da propovedaju u džamijama i dodao da je o tome postigao sporazum sa tim zemljama, osim Turske. 

"Neću dozvoliti nijednoj zemlji da nas hrani separatizmom", poručio je juče Makron na konferenciji za novinare u gradu Miluz na istoku zemlje.

On je rekao da je završetak islamskog konzularnog sistema izuzetno važan kako bi se zaustavio strani uticaj i kako bi se obezbjedilo da svako poštuje zakone republike, prenosi Rojters.

Ukazao je na to da se u Francusku svake godine upućuje 300 imama i najavio da će oni koji stignu ove godine biti poslednji koji su došli u tolikom broju.

Rekao je da je njegova vlada zatražila od institucije koja predstavlja islam u Francuskoj da pronađe mogućnost da se imami obučavaju na francuskoj teritoriji, da obezbjedi da oni govore francuski i da ne šire islamističke ideje.

Makron, koji je stalno na udaru kritika lidera krajnje desnice Marin Le Pen po pitanju integracije francuskih muslimana, dodao je da će zaustaviti i praksu da francuskim učenicima predaju nastavnici koje plaćaju strane vlade.

Francuski predsjednik se do sada nije bavio pitanjima u vezi sa muslimanskom zajednicom u Francuskoj, koja je najveća u Evropi, već se fokusirao na ekonomska pitanja. 

Francuska je proteklih godina više puta bila na meti napada islamskih separatista. 

U novembru 2015. godine u koordinisanom napadu u pozorištu Bataklan i drugim mestima u Parizu poginulo je 130 ljudi, što je bio najsmrtonosniji napad u Francuskoj od Drugog svetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana