Мафијаш италијанским властима поклонио луксузни оток код Дубаија, нада се блажој казни

ГС
Мафијаш италијанским властима поклонио луксузни оток код Дубаија, нада се блажој казни

Бивши трговац дрогом који је постао доушник предао је италијанским властима оток који посједује у близини обале Дубаија у нади да ће добити мању казну. Информација је објављена током суђења у Напуљу у понедјељак.

Ријеч је о процесу у којем је око 20 оптужених, укључујући Рафаела Империала, званог "Ван Гог шеф", озлоглашеног међународног трговца дрогом за Камору, напуљску мафију.

У бијегу пет година

Империале, који је био у бијегу пет година, ухапшен је у Дубаију у августу 2021. и изручен Италији у марту прошле године. Према истражитељима, Империале је купио оток, назван Тајван, док се скривао. Његова се вриједност процјењује на 60 до 80 милиона евра те је дио умјетног архипелага уз обалу Уједињених Арапских Емирата названог "Свијет" и обликованог као карта глобуса.

Империале покушава показати своју спремност на сарадњу с властима у нади да ће добити мању казну, пише Гардиан.

- Јасно је да Империале жели блажу казну. Процјењујемо ваљаност његових изјава, али чини се да нема сумње у њихову истинитост - рекао је тужитељ Маурицио Де Марко.

Посједовао двије драгоцјене Ван Гогове слике

Империале је започео своју криминалну каријеру у кафићу у Амстердаму гдје је продавао канабис. Вјерује се да је био вођа наводног супер наркокартела, заједно с бившим најтраженијим холандским криминалцем Ридоуаном Тагхијем, ирским шефом банде Даниелом Кинаханом и босанскохерцеговачким трговцем дрогом Едином Гачанином.

Даниел Кинахан, његов отац КристоФер и брат Кристофер Јр још увијек су на слободи унаточ награди од 5 милиона долара за њихове главе. Италијанске власти сматрају групу једном од 50 највећих свјетских наркокартела, с практичким монополом на перуански кокаин.

Империале, који је уживао у раскошном стилу живота у Дубаију и трошио 400.000 евра мјесечно, зарадио је надимак "Ван Гог шеф" јер је посједовао двије украдене, драгоцјене слике холандског умјетника. Како би показао своју спремност да постане доушник, Империале је вратио слике правосудним властима, преноси Аваз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана