Mafijaš italijanskim vlastima poklonio luksuzni otok kod Dubaija, nada se blažoj kazni

GS
Mafijaš italijanskim vlastima poklonio luksuzni otok kod Dubaija, nada se blažoj kazni

Bivši trgovac drogom koji je postao doušnik predao je italijanskim vlastima otok koji posjeduje u blizini obale Dubaija u nadi da će dobiti manju kaznu. Informacija je objavljena tokom suđenja u Napulju u ponedjeljak.

Riječ je o procesu u kojem je oko 20 optuženih, uključujući Rafaela Imperiala, zvanog "Van Gog šef", ozloglašenog međunarodnog trgovca drogom za Kamoru, napuljsku mafiju.

U bijegu pet godina

Imperiale, koji je bio u bijegu pet godina, uhapšen je u Dubaiju u avgustu 2021. i izručen Italiji u martu prošle godine. Prema istražiteljima, Imperiale je kupio otok, nazvan Tajvan, dok se skrivao. Njegova se vrijednost procjenjuje na 60 do 80 miliona evra te je dio umjetnog arhipelaga uz obalu Ujedinjenih Arapskih Emirata nazvanog "Svijet" i oblikovanog kao karta globusa.

Imperiale pokušava pokazati svoju spremnost na saradnju s vlastima u nadi da će dobiti manju kaznu, piše Gardian.

- Jasno je da Imperiale želi blažu kaznu. Procjenjujemo valjanost njegovih izjava, ali čini se da nema sumnje u njihovu istinitost - rekao je tužitelj Mauricio De Marko.

Posjedovao dvije dragocjene Van Gogove slike

Imperiale je započeo svoju kriminalnu karijeru u kafiću u Amsterdamu gdje je prodavao kanabis. Vjeruje se da je bio vođa navodnog super narkokartela, zajedno s bivšim najtraženijim holandskim kriminalcem Ridouanom Taghijem, irskim šefom bande Danielom Kinahanom i bosanskohercegovačkim trgovcem drogom Edinom Gačaninom.

Daniel Kinahan, njegov otac KristoFer i brat Kristofer Jr još uvijek su na slobodi unatoč nagradi od 5 miliona dolara za njihove glave. Italijanske vlasti smatraju grupu jednom od 50 najvećih svjetskih narkokartela, s praktičkim monopolom na peruanski kokain.

Imperiale, koji je uživao u raskošnom stilu života u Dubaiju i trošio 400.000 evra mjesečno, zaradio je nadimak "Van Gog šef" jer je posjedovao dvije ukradene, dragocjene slike holandskog umjetnika. Kako bi pokazao svoju spremnost da postane doušnik, Imperiale je vratio slike pravosudnim vlastima, prenosi Avaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana