Лиз Трас приморана на заокрет у пореској политици

Срна
Лиз Трас приморана на заокрет у пореској политици

ЛОНДОН - Британски премијер Лиз Трас извршила је данас потпуни заокрет у пореској политици и одустала од плана да умањи највећу пореску стопу на приходе, пошто је та идеја изазвала потресе у њеној странци и на финансијским тржиштима.

Трасова и њен министар финансија Кваси Квартенг објавили су 23. септембра нови "план раста" који је предвиђао резање пореза и регулатива, што би било покривено државним задуживањем, да би се економија покренула послије вишегодишње стагнације.

Овај план је изазвао пад повјерења инвеститора у Владу, оборио вриједност фунте и државних хартија од вриједости, а глобално тржиште је доживјело толики потрес да је Банка Енглеске морала да интервенише програмом од 65 милијарди фунти за стабилизацију тржишта.

Неколико сати након што је Трасова објавила промјену пореске политике, Квартенг је саопштио да прихвата да је претходни план био препрека за пружање помоћи хиљадама домаћинстава током предстојеће зиме.

"Као резултат, објављујем да нећемо провести укидање пореске стопе од 45 пенија. Послушали смо", рекао је Квартенг.

Овај порез плаћају они који зарађују више од 150.000 фунти годише.

Очекује се да ће се Трасова и Квартенг наћи под пристиком због промјене пореске политике, мање од четири седмице од када су дошли на власт.

Квартенг је рекао да не размишља о подношењу оставке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана