Liz Tras primorana na zaokret u poreskoj politici

Srna
Liz Tras primorana na zaokret u poreskoj politici

LONDON - Britanski premijer Liz Tras izvršila je danas potpuni zaokret u poreskoj politici i odustala od plana da umanji najveću poresku stopu na prihode, pošto je ta ideja izazvala potrese u njenoj stranci i na finansijskim tržištima.

Trasova i njen ministar finansija Kvasi Kvarteng objavili su 23. septembra novi "plan rasta" koji je predviđao rezanje poreza i regulativa, što bi bilo pokriveno državnim zaduživanjem, da bi se ekonomija pokrenula poslije višegodišnje stagnacije.

Ovaj plan je izazvao pad povjerenja investitora u Vladu, oborio vrijednost funte i državnih hartija od vrijedosti, a globalno tržište je doživjelo toliki potres da je Banka Engleske morala da interveniše programom od 65 milijardi funti za stabilizaciju tržišta.

Nekoliko sati nakon što je Trasova objavila promjenu poreske politike, Kvarteng je saopštio da prihvata da je prethodni plan bio prepreka za pružanje pomoći hiljadama domaćinstava tokom predstojeće zime.

"Kao rezultat, objavljujem da nećemo provesti ukidanje poreske stope od 45 penija. Poslušali smo", rekao je Kvarteng.

Ovaj porez plaćaju oni koji zarađuju više od 150.000 funti godiše.

Očekuje se da će se Trasova i Kvarteng naći pod pristikom zbog promjene poreske politike, manje od četiri sedmice od kada su došli na vlast.

Kvarteng je rekao da ne razmišlja o podnošenju ostavke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana