Курц: Ситуација у Аустрији веома озбиљна,хитно зауставити тренд пораста

Танјуг
Курц: Ситуација у Аустрији веома озбиљна,хитно зауставити тренд пораста

БЕЧ - Ситуација у Аустрији је веома озбиљна, и то не само због актуелно високог броја новозаражених, јер ако тај број буде даље драматично растао онда би достигли капацитете наших болница и интензивних јединица, упозорава аустријски канцелар Себастијан Курц.

Курц је, у интервјуу бечком дневнику „Естерајх", пренео да се у року од три седмице број новозаражених удвостручио, и да је хитно потребно да се тај тренд заустави.

- Зато молим грађане смањите социјалне контакте, придржавајте се мјера и дајте тиме ваш допринос да добро прођемо кроз други талас, као што су већ успјели на прољеће - подвукао је он.

Најавио је да ће се сутра састати са предсједницима аустријских покрајина, јер је, поред даљих мјера на савезном нивоу, неопходно да пре свега буде брзо реаговано у погођеним регионима, а то се тиче свих покрајина са високим бројкама, јер је тренутно ситуација стабилна само у Штајерској и Корушкој.

Курц је позвао на смањење социјалних контаката, указујући да је познато да се највећи дио зараза догађа у приватном окружењу.

- Морамо сви дати наш допринос, тиме што ћемо одустати од журки, већих окупљања и великих прослава. Само тако можемо спречити друго затварање - поручио је он.

Подсјетио је да висока стопа заразе не представља само проблем по здравствени систем, већ, што су веће бројке, то је и већа штета по привреду, и више радних мјеста се губи.

- То се тиче пре свега туризма. То је и разлог што се борим да бројке не расту даље. Сви ме питају да ли је могуће спријечити друго затварање, а одговор је једноставан - на нама је свима. У ширим дијеловима Европе већ постоје ситуације сличне затварању - казао је Курц.

Он је навео да су у Чешкој, Словенији, Француској, Шпанији цијели градови затворени, школе затворене.

- У Белгији постоји ноћна забрана изласка. Да ми можемо спријечити друго затварање ако сви буду дали свој допринос, ако будемо сви смањили контакте онда можемо нашу привреду, школе и дијелове друштвеног живота држати отворене и током зиме - указао је аустријски канцелар.

Када је реч о обољењу министра спољних послова Александера Шаленберга пренио је да су остали чланови владе, а тако и он, тестирани негативно.

Указао је да се Шаленберг највјероватније заразио на сједници Савјета министара спољних послова ЕУ у Луксембургу, те нагласио да са њим није имао директан контакт, јер су на сједници владе сви носили маске, и да се то испоставило као јако корисно.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана