Kurc: Situacija u Austriji veoma ozbiljna,hitno zaustaviti trend porasta

Tanjug
Kurc: Situacija u Austriji veoma ozbiljna,hitno zaustaviti trend porasta

BEČ - Situacija u Austriji je veoma ozbiljna, i to ne samo zbog aktuelno visokog broja novozaraženih, jer ako taj broj bude dalje dramatično rastao onda bi dostigli kapacitete naših bolnica i intenzivnih jedinica, upozorava austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Kurc je, u intervjuu bečkom dnevniku „Esterajh", preneo da se u roku od tri sedmice broj novozaraženih udvostručio, i da je hitno potrebno da se taj trend zaustavi.

- Zato molim građane smanjite socijalne kontakte, pridržavajte se mjera i dajte time vaš doprinos da dobro prođemo kroz drugi talas, kao što su već uspjeli na proljeće - podvukao je on.

Najavio je da će se sutra sastati sa predsjednicima austrijskih pokrajina, jer je, pored daljih mjera na saveznom nivou, neophodno da pre svega bude brzo reagovano u pogođenim regionima, a to se tiče svih pokrajina sa visokim brojkama, jer je trenutno situacija stabilna samo u Štajerskoj i Koruškoj.

Kurc je pozvao na smanjenje socijalnih kontakata, ukazujući da je poznato da se najveći dio zaraza događa u privatnom okruženju.

- Moramo svi dati naš doprinos, time što ćemo odustati od žurki, većih okupljanja i velikih proslava. Samo tako možemo sprečiti drugo zatvaranje - poručio je on.

Podsjetio je da visoka stopa zaraze ne predstavlja samo problem po zdravstveni sistem, već, što su veće brojke, to je i veća šteta po privredu, i više radnih mjesta se gubi.

- To se tiče pre svega turizma. To je i razlog što se borim da brojke ne rastu dalje. Svi me pitaju da li je moguće spriječiti drugo zatvaranje, a odgovor je jednostavan - na nama je svima. U širim dijelovima Evrope već postoje situacije slične zatvaranju - kazao je Kurc.

On je naveo da su u Češkoj, Sloveniji, Francuskoj, Španiji cijeli gradovi zatvoreni, škole zatvorene.

- U Belgiji postoji noćna zabrana izlaska. Da mi možemo spriječiti drugo zatvaranje ako svi budu dali svoj doprinos, ako budemo svi smanjili kontakte onda možemo našu privredu, škole i dijelove društvenog života držati otvorene i tokom zime - ukazao je austrijski kancelar.

Kada je reč o oboljenju ministra spoljnih poslova Aleksandera Šalenberga prenio je da su ostali članovi vlade, a tako i on, testirani negativno.

Ukazao je da se Šalenberg najvjerovatnije zarazio na sjednici Savjeta ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu, te naglasio da sa njim nije imao direktan kontakt, jer su na sjednici vlade svi nosili maske, i da se to ispostavilo kao jako korisno.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana