Краљ Чарлс Трећи: Велика Британија и Њемачка заједно уз Украјину

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕРЛИН - Британски краљ Чарлс Трећи, који борави у тродневној посјети Њемачкој, одао је признање тој земљи на "изузетном гостопримству" према украјинским избјеглицама, преноси данас Би-Би-Си (ББЦ).

Он је, током своје прве државне посјете на положају британског монарха, рекао да и Лондон и Берлин "заједно стоје уз Украјину у одбрани слободе и суверенитета".

У здравици на раскошном државном банкету, током којег је дијелом говорио и на њемачком језику, британски краљ је обећао да ће ојачати везе са Њемачком.

Говор званицама из обе земље, међу којима је била и бивша њемачка канцеларка Ангела Меркел, изазвао је много смјеха и аплауза, наводи британски јавни сервис.

Тродневна посјета Њемачкој, у коју је дошао са Камилом, краљицом супругом, услиједила је након што је отказана посета Француској после немира у неколико градова због пензионих реформи које намјерава да спроведе влада француског предсједника Емануела Макрона.

Њемачка је тако постала прва земља коју је Чарлс посјетио откако је постао краљ Велике Британије.

Уједно, ово је прва посјета неког британског монарха Њемачкој од 2015. године, када је у тој земљи била покојна краљица Елизабета Друга.

Британска влада се нада да ће краљева посјета ојачати односе две земље послије одлуке Велике Британије да напусти Европску унију, што је њемачки предсједник Франк-Валтер Штајнмајер у здравици описао као "тужан дан".

У предсjедничкој палати Белви у срijеду увече, британски краљ је рекао да ће учинити све што може да "ојача везе" две земље.

Похвалио је "великодушност духа њемачког народа" за прихватање више од милион украјинских избјеглица, као резултат текућег сукоба са Русијом.

"Стојимо раме уз раме у заштити и унапређењу наших заједничких демократских вриједности и стојимо уз Украјину у одбрани слободе и суверенитета пред неизазваном агресијом", рекао је он.

Краљ је говорио и о борби против климатских промјена.

"Потпуно сам увјерен да ће везе између нас постајати све јаче док заједно тежимо одрживијој, просперитетнијој и сигурнијој будућности", рекао је Чарлс.

Споменуо је и покојну мајку, захваливши њемачком народу на порукама "подршке и наклоности" које су послали када је умрла прошле године.

"Током свих ових година, био сам одушевљен топлином и пријатељством наших народа и виталношћу нашег партнерства у безброј области", рекао је британски краљ.

"Било је то, господине предсједниче, пријатељство које је било веома важно мојој мајци, покојној краљици, којој је било стало до везе наше две земље. Однос Њемачке и Велике Британије ми је веома важан... Учинићу све што могу да ојачам везе између нас", поручио је Чарлс.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана