Kralj Čarls Treći: Velika Britanija i Njemačka zajedno uz Ukrajinu

Tanjug
Foto: Tanjug

BERLIN - Britanski kralj Čarls Treći, koji boravi u trodnevnoj posjeti Njemačkoj, odao je priznanje toj zemlji na "izuzetnom gostoprimstvu" prema ukrajinskim izbjeglicama, prenosi danas Bi-Bi-Si (BBC).

On je, tokom svoje prve državne posjete na položaju britanskog monarha, rekao da i London i Berlin "zajedno stoje uz Ukrajinu u odbrani slobode i suvereniteta".

U zdravici na raskošnom državnom banketu, tokom kojeg je dijelom govorio i na njemačkom jeziku, britanski kralj je obećao da će ojačati veze sa Njemačkom.

Govor zvanicama iz obe zemlje, među kojima je bila i bivša njemačka kancelarka Angela Merkel, izazvao je mnogo smjeha i aplauza, navodi britanski javni servis.

Trodnevna posjeta Njemačkoj, u koju je došao sa Kamilom, kraljicom suprugom, uslijedila je nakon što je otkazana poseta Francuskoj posle nemira u nekoliko gradova zbog penzionih reformi koje namjerava da sprovede vlada francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

Njemačka je tako postala prva zemlja koju je Čarls posjetio otkako je postao kralj Velike Britanije.

Ujedno, ovo je prva posjeta nekog britanskog monarha Njemačkoj od 2015. godine, kada je u toj zemlji bila pokojna kraljica Elizabeta Druga.

Britanska vlada se nada da će kraljeva posjeta ojačati odnose dve zemlje poslije odluke Velike Britanije da napusti Evropsku uniju, što je njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer u zdravici opisao kao "tužan dan".

U predsjedničkoj palati Belvi u srijedu uveče, britanski kralj je rekao da će učiniti sve što može da "ojača veze" dve zemlje.

Pohvalio je "velikodušnost duha njemačkog naroda" za prihvatanje više od milion ukrajinskih izbjeglica, kao rezultat tekućeg sukoba sa Rusijom.

"Stojimo rame uz rame u zaštiti i unapređenju naših zajedničkih demokratskih vrijednosti i stojimo uz Ukrajinu u odbrani slobode i suvereniteta pred neizazvanom agresijom", rekao je on.

Kralj je govorio i o borbi protiv klimatskih promjena.

"Potpuno sam uvjeren da će veze između nas postajati sve jače dok zajedno težimo održivijoj, prosperitetnijoj i sigurnijoj budućnosti", rekao je Čarls.

Spomenuo je i pokojnu majku, zahvalivši njemačkom narodu na porukama "podrške i naklonosti" koje su poslali kada je umrla prošle godine.

"Tokom svih ovih godina, bio sam oduševljen toplinom i prijateljstvom naših naroda i vitalnošću našeg partnerstva u bezbroj oblasti", rekao je britanski kralj.

"Bilo je to, gospodine predsjedniče, prijateljstvo koje je bilo veoma važno mojoj majci, pokojnoj kraljici, kojoj je bilo stalo do veze naše dve zemlje. Odnos Njemačke i Velike Britanije mi je veoma važan... Učiniću sve što mogu da ojačam veze između nas", poručio je Čarls.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana