Коронавирус све опаснији, преноси се са човjека на човјека, и шири се ван Кине

Blic.rs
Коронавирус све опаснији, преноси се са човjека на човјека, и шири се ван Кине

Најгори могући моменат - тако се, у најкраћем, може описати тренутна ситуација са појавом и ширењем опасног облика коронавируса у Кини, будући да су бројни Кинези из свих крајева свијета отишли у своју домовину на прославу Кинеске нове године која је 25. јануара.

Свјетска здравствена организација сутра ће одржати хитан састанак тим поводом - ситуација је добила озбиљније размјере, јер је откривен случај преноса овог вируса са човјека на човјека, а шест особа је преминуло од његових посљедица.

Епидемија се из Вухана проширила на још неке кинеске градове, укључујући Пекинг и Шангај, а четири случаја регистрована су у Јужној Кореји, Тајланду и Јапану.

Власти су потврдиле да је 217 људи заражено у Кини, од којих 198 у Вухану, пренијела је државна телевизија.

- Ствари су се промениле у току ноћи када је откривено да ипак постоји могућност интерхуманог преноса вируса. Овај вирус је циркулисао и пре Вухана, али за сад је потврђено да се само у овој области у Кини развија. Тако, Светска здравствена организација за сада нема претеране препоруке што се тиче путовања. Оне се односе само на оне који путују ка овом граду или се враћају из ове области - објашњава  епидемиолог Зоран Радовановић са Института за јавно здравље “Милан Јовановић Батут”.

- Да ли вирус може доћи код нас? Може, нарочито што се из ове земље ка Србији долази авионом само са једним преседањем. Али је у овом случају најважнија вероватноћа. То заправо значи да с порастом броја преноса овог вируса са човека на човека повећава се могућност да дође и до преношења болести у удаљене крајеве - каже епидемиолог Радовановић, који додаје да је ипак вероватније да вирус доспе до земаља и градова у којима је кинеска заједница већа попут градова Аустралије где их живи милион, затим Москву и Њујорк.

Из Свјетске здравствене организације још нису стигле никакве битније препоруке, попут забране путовања.

Корона вирус (ЦоВ) припада групи вируса чија је заједничка карактеристика да приликом посматрања под електронским микроскопом имају облик круне. При пут су изоловани 1962. године и од тада до данас су доказани као изазивачи обољења код сисара и птица.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана