Koronavirus sve opasniji, prenosi se sa čovjeka na čovjeka, i širi se van Kine

Blic.rs
Koronavirus sve opasniji, prenosi se sa čovjeka na čovjeka, i širi se van Kine

Najgori mogući momenat - tako se, u najkraćem, može opisati trenutna situacija sa pojavom i širenjem opasnog oblika koronavirusa u Kini, budući da su brojni Kinezi iz svih krajeva svijeta otišli u svoju domovinu na proslavu Kineske nove godine koja je 25. januara.

Svjetska zdravstvena organizacija sutra će održati hitan sastanak tim povodom - situacija je dobila ozbiljnije razmjere, jer je otkriven slučaj prenosa ovog virusa sa čovjeka na čovjeka, a šest osoba je preminulo od njegovih posljedica.

Epidemija se iz Vuhana proširila na još neke kineske gradove, uključujući Peking i Šangaj, a četiri slučaja registrovana su u Južnoj Koreji, Tajlandu i Japanu.

Vlasti su potvrdile da je 217 ljudi zaraženo u Kini, od kojih 198 u Vuhanu, prenijela je državna televizija.

- Stvari su se promenile u toku noći kada je otkriveno da ipak postoji mogućnost interhumanog prenosa virusa. Ovaj virus je cirkulisao i pre Vuhana, ali za sad je potvrđeno da se samo u ovoj oblasti u Kini razvija. Tako, Svetska zdravstvena organizacija za sada nema preterane preporuke što se tiče putovanja. One se odnose samo na one koji putuju ka ovom gradu ili se vraćaju iz ove oblasti - objašnjava  epidemiolog Zoran Radovanović sa Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”.

- Da li virus može doći kod nas? Može, naročito što se iz ove zemlje ka Srbiji dolazi avionom samo sa jednim presedanjem. Ali je u ovom slučaju najvažnija verovatnoća. To zapravo znači da s porastom broja prenosa ovog virusa sa čoveka na čoveka povećava se mogućnost da dođe i do prenošenja bolesti u udaljene krajeve - kaže epidemiolog Radovanović, koji dodaje da je ipak verovatnije da virus dospe do zemalja i gradova u kojima je kineska zajednica veća poput gradova Australije gde ih živi milion, zatim Moskvu i Njujork.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije još nisu stigle nikakve bitnije preporuke, poput zabrane putovanja.

Korona virus (CoV) pripada grupi virusa čija je zajednička karakteristika da prilikom posmatranja pod elektronskim mikroskopom imaju oblik krune. Pri put su izolovani 1962. godine i od tada do danas su dokazani kao izazivači oboljenja kod sisara i ptica.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana