Кинези због коронавируса дезинфикују новчанице и стављају их у “карантин”

klix.ba
Кинези због коронавируса дезинфикују новчанице и стављају их у “карантин”

Кинеске власти дезинфикују новчанице и изолују кориштене примјерке у циљу заустављања ширења коронавируса који је до сада убио више од 1.500 особа.

Како преноси Гардијан, банке користе ултраљубичасто свјетло и високе температуре како би уништиле могуће вирусе на новчаницама валуте јуан. Након дезинфекције, новчанице се стављају у изолацију у трајању до 14 дана, зависно од локације и регије.

Како је саопштила централна банка, након “третмана” новчанице се пуштају натраг у оптицај.

Како би се то десило, Централна банка је наредила да се новчанице постепено повуку, а да се грађанима умјесто њих издају нове. Како се наводи, у Вухан је убрзигано око четири милијарде нових неинфицираних новчаница.

Коронавирус који је до сада само у Кини заразио више од 66.000 особа узроковао је нагли пораст у јавној хигијени кроз дезинфекцију и смањење физичког контакта међу људима.

Апотеке широм земље распродале су средства за чишћење и хируршке маске само неколико дана након што је град Вухан крајем јануара стављен у највећи карантин у историји човјечанства.

Уреди су опскрбљени антисептичним марамицама и текућинама, а поједине компаније за превоз путника сваки дан чисте своје аутомобиле у нади да ће тако успорити ширење коронавируса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана