Kinezi zbog koronavirusa dezinfikuju novčanice i stavljaju ih u “karantin”

klix.ba
Kinezi zbog koronavirusa dezinfikuju novčanice i stavljaju ih u “karantin”

Kineske vlasti dezinfikuju novčanice i izoluju korištene primjerke u cilju zaustavljanja širenja koronavirusa koji je do sada ubio više od 1.500 osoba.

Kako prenosi Gardijan, banke koriste ultraljubičasto svjetlo i visoke temperature kako bi uništile moguće viruse na novčanicama valute juan. Nakon dezinfekcije, novčanice se stavljaju u izolaciju u trajanju do 14 dana, zavisno od lokacije i regije.

Kako je saopštila centralna banka, nakon “tretmana” novčanice se puštaju natrag u opticaj.

Kako bi se to desilo, Centralna banka je naredila da se novčanice postepeno povuku, a da se građanima umjesto njih izdaju nove. Kako se navodi, u Vuhan je ubrzigano oko četiri milijarde novih neinficiranih novčanica.

Koronavirus koji je do sada samo u Kini zarazio više od 66.000 osoba uzrokovao je nagli porast u javnoj higijeni kroz dezinfekciju i smanjenje fizičkog kontakta među ljudima.

Apoteke širom zemlje rasprodale su sredstva za čišćenje i hirurške maske samo nekoliko dana nakon što je grad Vuhan krajem januara stavljen u najveći karantin u istoriji čovječanstva.

Uredi su opskrbljeni antiseptičnim maramicama i tekućinama, a pojedine kompanije za prevoz putnika svaki dan čiste svoje automobile u nadi da će tako usporiti širenje koronavirusa.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana