Кина: Европа да се запита зашто њен напредак увијек зависи од Америке

Агенције
Foto: Global Times

ПЕКИНГ- Европа је одувијек патила због криза изазваних политиком САД и треба да размисли зашто њен напредак увијек зависи од интереса Вашингтона, рекао је портпарол кинеског Министарства спољних послова Џао Лиђијан.

Он је током брифинга подсјетио да је неколико европских лидера и званичника недавно критиковало амерички Закон и смањењу инфлације као непријатељски корак који би могао довести до значајног одвајања улагања у будућности од Европе.

Џао је напоменуо да су САД, које Европу зову "важним савезником", више него спремне да допусте Европи да плати цијену криза.

"На примјер, док САД профитира од украјинске кризе, Европа крвари због високе инфлације и растућих цијена енергије. Није изненађујуће да европски медији пишу да Европљани треба да се запитају: "Зашто наш мир и напредак морају да зависе од америчких интереса?" То је заиста питање у вези са којим треба да буду озбиљни Европа и остатак свијета", нагласио је Џао.

Џао је истакао да су недавне законодавне иницијативе Вашингтона игнорисале бриге европских партнера.

"Амерички закон, донесен да служи њиховим сопственим интересима, не показује поштовање према другим земљама, чак ни према такозваним савезницима и партнерима. То је још један примјер заповједничког приступа САД Америка прије свих", додао је Џао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана