Kina: Evropa da se zapita zašto njen napredak uvijek zavisi od Amerike

Agencije
Foto: Global Times

PEKING- Evropa je oduvijek patila zbog kriza izazvanih politikom SAD i treba da razmisli zašto njen napredak uvijek zavisi od interesa Vašingtona, rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.

On je tokom brifinga podsjetio da je nekoliko evropskih lidera i zvaničnika nedavno kritikovalo američki Zakon i smanjenju inflacije kao neprijateljski korak koji bi mogao dovesti do značajnog odvajanja ulaganja u budućnosti od Evrope.

Džao je napomenuo da su SAD, koje Evropu zovu "važnim saveznikom", više nego spremne da dopuste Evropi da plati cijenu kriza.

"Na primjer, dok SAD profitira od ukrajinske krize, Evropa krvari zbog visoke inflacije i rastućih cijena energije. Nije iznenađujuće da evropski mediji pišu da Evropljani treba da se zapitaju: "Zašto naš mir i napredak moraju da zavise od američkih interesa?" To je zaista pitanje u vezi sa kojim treba da budu ozbiljni Evropa i ostatak svijeta", naglasio je Džao.

Džao je istakao da su nedavne zakonodavne inicijative Vašingtona ignorisale brige evropskih partnera.

"Američki zakon, donesen da služi njihovim sopstvenim interesima, ne pokazuje poštovanje prema drugim zemljama, čak ni prema takozvanim saveznicima i partnerima. To je još jedan primjer zapovjedničkog pristupa SAD Amerika prije svih", dodao je Džao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana