Калифорнија тражи повлачење “Модерниних” вакцина

Срна
Калифорнија тражи повлачење “Модерниних” вакцина

ЛОС АНЂЕЛЕС - Калифорнијско Одјељење за јавно здравље тражи да, због великог броја нежељених реакција, “Модернине” вакцине против вируса корона буду повучене са тржишта .

“Модернине” вакцине серије “041Л20А” изазивају “већи број нежељених реакција од уобичајених” и зато би их требало уклонити из употребе док се не окончају сва испитивања, наводи се у образложењу.

Једна калифорнијска клиника, како се тврди, била је затворена неколико сати након што су пријављене нежељене реакције на вакцину.

“Серију од укупно 330.000 доза добило је 287 добављача широм Калифорније и ово је први пут да је забиљежена алергијска реакција”, наводи Ерика С. Пан, државни епидемиолог Калифорније.

“Модерна”, центри за контролу и превенцију болести и Америчка администрација за храну и лијекове тренутно испитују серију вакцина након што је десетак људи претрпјело “могућу тешку алергијску реакцију”.

Како наводе агенције, “акутна алергијска реакција претходно је пријављена у Бостону у децембру, након што је један љекар примио вакцину “Модерне”.

Истовремено, америчке медицинске власти истражују и неколико случајева озбиљних реакција на “Фајзер-Бионтекову” вакцину против вируса корона.

Калифорнија је најтеже погођена америчка држава са око три милиона заражених - од тога милион у Лос Анђелесу и више од 33.000 смртних случајева од заразе ковидом 19, показују подаци Универзитета “Џон Хопкинс”,преноси “Спутњик”.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана