Kalifornija traži povlačenje “Moderninih” vakcina

Srna
Kalifornija traži povlačenje “Moderninih” vakcina

LOS ANĐELES - Kalifornijsko Odjeljenje za javno zdravlje traži da, zbog velikog broja neželjenih reakcija, “Modernine” vakcine protiv virusa korona budu povučene sa tržišta .

“Modernine” vakcine serije “041L20A” izazivaju “veći broj neželjenih reakcija od uobičajenih” i zato bi ih trebalo ukloniti iz upotrebe dok se ne okončaju sva ispitivanja, navodi se u obrazloženju.

Jedna kalifornijska klinika, kako se tvrdi, bila je zatvorena nekoliko sati nakon što su prijavljene neželjene reakcije na vakcinu.

“Seriju od ukupno 330.000 doza dobilo je 287 dobavljača širom Kalifornije i ovo je prvi put da je zabilježena alergijska reakcija”, navodi Erika S. Pan, državni epidemiolog Kalifornije.

“Moderna”, centri za kontrolu i prevenciju bolesti i Američka administracija za hranu i lijekove trenutno ispituju seriju vakcina nakon što je desetak ljudi pretrpjelo “moguću tešku alergijsku reakciju”.

Kako navode agencije, “akutna alergijska reakcija prethodno je prijavljena u Bostonu u decembru, nakon što je jedan ljekar primio vakcinu “Moderne”.

Istovremeno, američke medicinske vlasti istražuju i nekoliko slučajeva ozbiljnih reakcija na “Fajzer-Biontekovu” vakcinu protiv virusa korona.

Kalifornija je najteže pogođena američka država sa oko tri miliona zaraženih - od toga milion u Los Anđelesu i više od 33.000 smrtnih slučajeva od zaraze kovidom 19, pokazuju podaci Univerziteta “Džon Hopkins”,prenosi “Sputnjik”.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana