Јужноафричка Република:Кажњени смо јер смо рано открили нову варијанту короне

Срна
Јужноафричка Република:Кажњени смо јер смо рано открили нову варијанту короне

ЈОХАНЕСБУРГ - Јужноафричка Република (ЈАР) оцијенила је данас да је кажњена због своје способности да рано открије нове варијанте ковида-19, јер забране путовања и ограничења, која су увеле многе државе због нове варијанте корона вируса омикрон, прете да нашкоде туризму и другим секторима привреде.

ЈАР има неке од водећих светских епидемиолога и научника, који су успјели да открију нове варијанте вируса корона и њихове мутације у раној фази њиховог животног циклуса, пренео је Ројтерс.

Варијанта омикрон је први пут откривена у ЈАР и од тада се појавила у Белгији, Боцвани, Израелу и Хонгконгу.

-Ова посљедња рунда забрана путовања је повезана са кажњавањем Јужне Африке због њеног напредног геномског секвенцирања и могућности бржег откривања нових варијанти - саопштило је јужноафричко Министарство за међународне односе и сарадњу.

Додаје се да „одличној науци треба аплаудирати, а не кажњавати је“.

Многе земље пожуриле су јуче и данас да објаве ограничења путовања у ЈАР и друге земље у региону.

Министарство спољних послова је навело да је, иако је нова варијанта откривена и у другим земљама, глобална реакција на те земље била изразито другачија од случајева у јужном дијелу Африке.

Свјетска здравствена организација објавила је јуче да је новом соју вируса дала име омикрон према слову грчког алфабета.

СЗО наводи да прелиминарна истраживања показују да овај сој носи већи ризик од реинфекције него други сојеви.

Potpredsjednik Prve SDS Borislav Marić izjavio je да је Javor svjestan odgovornosti rada u lokalnoj zajednici i zato ima podršku ove političke partije.
-Javor ima našu podršku, jer sam siguran da želi da ovaj grad napreduje. Vjerujem da će pobijediti na predstojećim prijevremenim izborima", rekao je Marić.

Predsjednik Gradskog odbora SPS-a Prijedor Duško Miletić rekao je da Prijedor mora nastaviti putem razvoja.

-Siguran sam da Javor može da unaprijedi naš grad. Oni koji su vladali 16 godina u ovom gradu ne mogu donijeti ništa dobro - kaže Miletić.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана