Južnoafrička Republika:Kažnjeni smo jer smo rano otkrili novu varijantu korone

Srna
Južnoafrička Republika:Kažnjeni smo jer smo rano otkrili novu varijantu korone

JOHANESBURG - Južnoafrička Republika (JAR) ocijenila je danas da je kažnjena zbog svoje sposobnosti da rano otkrije nove varijante kovida-19, jer zabrane putovanja i ograničenja, koja su uvele mnoge države zbog nove varijante korona virusa omikron, prete da naškode turizmu i drugim sektorima privrede.

JAR ima neke od vodećih svetskih epidemiologa i naučnika, koji su uspjeli da otkriju nove varijante virusa korona i njihove mutacije u ranoj fazi njihovog životnog ciklusa, preneo je Rojters.

Varijanta omikron je prvi put otkrivena u JAR i od tada se pojavila u Belgiji, Bocvani, Izraelu i Hongkongu.

-Ova posljednja runda zabrana putovanja je povezana sa kažnjavanjem Južne Afrike zbog njenog naprednog genomskog sekvenciranja i mogućnosti bržeg otkrivanja novih varijanti - saopštilo je južnoafričko Ministarstvo za međunarodne odnose i saradnju.

Dodaje se da „odličnoj nauci treba aplaudirati, a ne kažnjavati je“.

Mnoge zemlje požurile su juče i danas da objave ograničenja putovanja u JAR i druge zemlje u regionu.

Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je, iako je nova varijanta otkrivena i u drugim zemljama, globalna reakcija na te zemlje bila izrazito drugačija od slučajeva u južnom dijelu Afrike.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je juče da je novom soju virusa dala ime omikron prema slovu grčkog alfabeta.

SZO navodi da preliminarna istraživanja pokazuju da ovaj soj nosi veći rizik od reinfekcije nego drugi sojevi.

Potpredsjednik Prve SDS Borislav Marić izjavio je da je Javor svjestan odgovornosti rada u lokalnoj zajednici i zato ima podršku ove političke partije.
-Javor ima našu podršku, jer sam siguran da želi da ovaj grad napreduje. Vjerujem da će pobijediti na predstojećim prijevremenim izborima", rekao je Marić.

Predsjednik Gradskog odbora SPS-a Prijedor Duško Miletić rekao je da Prijedor mora nastaviti putem razvoja.

-Siguran sam da Javor može da unaprijedi naš grad. Oni koji su vladali 16 godina u ovom gradu ne mogu donijeti ništa dobro - kaže Miletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana