Јужна Кореја и САД почињу војне вјежбе, Пјонгјанг на опрезу

Срна
Јужна Кореја и САД почињу војне вјежбе, Пјонгјанг на опрезу

СЕУЛ, 7. марта (Тањуг) - Јужна Кореја и САД ће извести војне вјежбе следеће недјеље, али ће број војника који учествују бити знатно мањи због пандемије вируса корона, саопштио је данас званични Сеул.

Савезничке државе ће сутра почети деветодневну “компјутерски симулирану вјежбу”, каже се у саопштењу које је пренио Ројтерс.

Јужна Кореја и САД су рјешиле да иду напред са вјежбама, након што су “узеле у обзир ситуацију са вирусом корона, одржавање борбене готовости, денуклеаризацију Корејског полуострва и успостављање мира”, напомињу званичници Јужне Кореје.

Вјежбе неће укључивати маневре на отвореном, које су биле уобичајне претходних годинама, а ионако ограничен број трупа ће се смањити додатно због пандемије вируса корона, преноси агенција Јонхап.

Заједничку вјежбу пажљиво прати Сјеверна Кореја и назива је “звецкањем оружја”.

Званични Пјонгјанг је понекад одговарао на ове вјежбе показујући своју војну моћ, али овог пута вјероватно то неће бити случај, рекао је Чад О''Керол, извршни директор Корејске групе за процјену ризика, која надгледа Сјеверну Кореју.

“Чини ми се да имају више разлога да се баве унутрашњом политиком, да би ризиковали ескалацију сукоба”, поручио је О''Керол на Твитеру.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана