Južna Koreja i SAD počinju vojne vježbe, Pjongjang na oprezu

Srna
Južna Koreja i SAD počinju vojne vježbe, Pjongjang na oprezu

SEUL, 7. marta (Tanjug) - Južna Koreja i SAD će izvesti vojne vježbe sledeće nedjelje, ali će broj vojnika koji učestvuju biti znatno manji zbog pandemije virusa korona, saopštio je danas zvanični Seul.

Savezničke države će sutra početi devetodnevnu “kompjuterski simuliranu vježbu”, kaže se u saopštenju koje je prenio Rojters.

Južna Koreja i SAD su rješile da idu napred sa vježbama, nakon što su “uzele u obzir situaciju sa virusom korona, održavanje borbene gotovosti, denuklearizaciju Korejskog poluostrva i uspostavljanje mira”, napominju zvaničnici Južne Koreje.

Vježbe neće uključivati manevre na otvorenom, koje su bile uobičajne prethodnih godinama, a ionako ograničen broj trupa će se smanjiti dodatno zbog pandemije virusa korona, prenosi agencija Jonhap.

Zajedničku vježbu pažljivo prati Sjeverna Koreja i naziva je “zveckanjem oružja”.

Zvanični Pjongjang je ponekad odgovarao na ove vježbe pokazujući svoju vojnu moć, ali ovog puta vjerovatno to neće biti slučaj, rekao je Čad O''Kerol, izvršni direktor Korejske grupe za procjenu rizika, koja nadgleda Sjevernu Koreju.

“Čini mi se da imaju više razloga da se bave unutrašnjom politikom, da bi rizikovali eskalaciju sukoba”, poručio je O''Kerol na Tviteru.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana