Још се памти ватрена лопта изнад Локербија

Борис Ђурић
Још се памти ватрена лопта изнад Локербија

Локерби - Авион “боинг 747” америчке компаније “Пан Ам”, који је летио из Лондона за Њујорк, експлодирао је у ваздуху и пао на шкотски градић Локерби прије равно 30 година.

 

Велика Британија је ову трагедију окарактерисала као терористички напад и на томе је устрајала до дан-данас јер докази наводе да је авион оборен. У петак је одата почаст страдалима, а очевици су се са сузама у очима присјетили велике ватрене лопте изнад Локербија. Нико од 259 путника и чланова посаде у авиону није преживио пад, док је на земљи настрадало 11 особа. Узрок несреће је била бомба сакривена у радио-касетофону која је експлодирала око седам часова увече, у близини лијевог резервоара са горивом.

Одмах након тога нос авиона нагло се окренуо према земљи и за свега неколико секунди је пао на дио Локербија, насеље Шервуд Крес.

Питер Гисеки гледао је ТВ у дневној соби, а дјеца су му спавала на спрату куће када је чуо нешто као грмљавину.

- Отишао сам до прозора и видио велики сјај на небу, да би за неколико секунди услиједила експлозија и прозори на кућу су се расули. Удар је био толико јак да су врата замрзивача отпала. Личило је као да се пакао отворио над нама - испричао је Гисеки.

Додао је да се потом прибрао и изашао из куће да види шта се дешава. Кренуо је на задња врата и запрепастио се када је у дворишту видио доста дијелова авиона и кратере на земљи.

- Успио сам да нађем светиљку и, када сам погледао према огради, видио сам тијело дјевојке без ципела.  Тада сам се баш препао. Све је дјеловало као из филмова страве и ужаса - присјетио се Гисеки.

Трогодишња истрага ФБИ-ја и шкотске полиције за резултат је имала хапшење двојице либијских обавјештајаца Абдела ал Мегранија и Ал Амина Фимаха у новембру 1991.

На суђењу 2000. године Фимах је ослобођен, док је Ал Меграни осуђен за терористички напад и добио је 27 година затвора.

Ипак, пуштен је на слободу 2009. због тешке болести, а умро је три године касније у Триполију, тврдећи да је био невин.

Многе породице жртава и дан-данас вјерују да је његова пресуда била извртање правде јер мисле да је још људи било укључено у обарање авиона. Колин Гордон је изгубио старију сестру Олив, која се, на несрећу, укрцала  на кобни лет јер је била закаснила на свој редовни лет.

Он каже да је у наступајућим годинама најтеже било гледати шта се дешава са њиховом мајком.

- Мислим да је то најтежа ствар. Гледати мајку како пролази кроз оно што ужасава сваког родитеља - да сахрани сопствено дијете. То је био најтежи моменат - рекао је Гордон.

Ирански обавјештајац

Многе су теорије излазиле у јавност током дугогодишње истраге. Једну од најупечатљивијих пласирао је бивши ирански обавјештајац Аболгасем Месбахи - терористички напад на авион компаније “Пан Ам”, који се десио у децембру 1988, наручиле су иранске власти, а извршила сиријска терористичка организација.

Рекао је да је авион “Пан Ама” оборен у знак одмазде због тога што је шест мјесеци раније америчка морнарица оборила ирански авион, при чему је живот изгубило 290 људи, објавио је британски лист “Телеграф”.

Бивши ирански обавјештајац тврди да је обарање “Пан Амовог” авиона наложио ајатолах Хомеини како би у потпуности било копирано оно што се догодило с иранским “ербасом”.

Реконструкција

Више од 10.000 остатака авиона пронађено је на површини од око 2.000 километара квадратних. Главно тијело авиона било је реконструисано на аеродрому Фернбороу, на југу Енглеске, и откривена је рупа од 50 центиметара настала експлозијом у карго простору. Серијом тестних експлозија одређени су мјесто експлозије и количина употријебљеног експлозива.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана