ББЦ: Русија вјероватно регрутује кубанске држављане да се боре у Украјини

Tanjug
Foto: BBC

ЛОНДОН - Русија је вјероватно регрутовала кубанске држављане да се боре у Украјини, преноси Би-Би-Си резултате свог истраживања.

Како се наводи, Кубанци су намамљени у руску војску високим платама и пасошима, а у септембру и октобру 2023. године су подаци о пасошима око 200 Кубанаца који су се наводно придружили руској војсци процурили на интернету на проукрајинској платформи ИнформНапалм.
       
Документи који су процурили на интернету и медијски извјештаји сугеришу да се Кубанцима нуде мјесечне исплате од око 2.000 долара, што је огромна сума за Кубу, гдје је просечна мјесечна плата мања од 25 долара, наводи ББЦ.
       
 Русија од почетка рата у Украјини предузима кораке да значајно олакша странцима да добију руско држављанство након што су провели одређено вријеме у војсци.
    
Руски пасош омогућава путовање без виза на 117 дестинација, док су власници кубанских пасоша ограничени на 61.
    
ББЦ наводи да су подаци о пасошима добијени хаковањем имејлова руског војног официра за регрутацију у Тули, јужно од Москве, а да је претрага те медијске куће на Фејсбуку показала да се 31 од имена поменутих на платформи ИнформНапалм подудара са налозима чији су власници изгледа у Русији или су повезани са руском војском.
       
  Поједини од њих су, на пример, поставили своје фотографије у руској војној униформи или на локацијама које имају руске уличне знакове или на којима се виде руске регистарске таблице. 
     Други наводе Русију као своје тренутно мјесто боравка. 
     
Многи од тих корисника Фејсбука почели су да објављују садржаје који се односе на Русију у другој половини 2023. године, што указује да су тада можда стигли у земљу, наводи британски јавни сервис.
        
 Локални медиј у граду Рјазању у близини Москве објавио је да се Кубанци придружују руској војсци и да би неки од њих желели да у будуц́ности постану руски држављани.
         
Портпарол украјинске агенције задужене за ратне заробљенике Петро Јаценко изјавио је за Би-Би-Си да многи од страних војника које регрутује Русија долазе из земаља са ниским приходима као што су Куба, Индија и Непал, као и из афричких и централноазијских држава. 
    
 "Сваке седмице заробимо на фронту до пет особа из страних земаља", навео је Јаценко.
          
Према његовим ријечима, страни војници нису добро обучени и брзо гину на фронту.
      
Према истраживању Би-Би-Си-ја, више од 50.000 руских војника је погинуло у Украјини, а према процјенама Украјине, број погинулих или рањених руских војника је готово 500.000.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана