Измијењена корона правила у Аустрији: Смањити контакте и у породици

Танјуг
Foto: Архива

БЕЧ- Министарство здравља Аустрије измијенило је уредбу о закључавању у циљу сузбијања ширења корона вируса, како би се додатно смањили контакти грађана спречавањем ширег контакта и унутар породица.

Наиме, уредбом је јасно дефинисано ко су "најтешњи чланови породице", а то су, како је наведено, само родитељи, дјеца и браћа и сестре.

Једини изузетак је везан за надзор малољетне дјеце, која могу бити пажена од бабе и деде.

Такође, уредба недвосмислено наводи да чланови једног домаћинства могу да се састану само са једном особом из другог домаћинства, а не више њих одједном.

Појашњен је и појам "референтна особа" са којом је, прије свега за самце, дозвољен контакт.

Наглашено је да је референтна особа по правило лице са којом је особа имала више пута недјељно физички контакт и да то није никакво интернет познатство.

Због предстојећих празника допуњени су изузеци за излазак из куће.

Тако је у уредби, у дијелу који се тиче изласка у радне сврхе, наведено да у то спада и волонтерско ангажовање.

То је урађено како би за католички празник Свети Никола дјецу могли да посјете, али само до кућног прага, особе обучене у одијело Светог Николе и доносе им поклоне.

Исто тако, што се изласка из куће тиче, допуњено је да је шетања дозвољена само са особама са којима је дозвољен контакт.

Пошто су радње за продају оружја потпале под радње које нису затваране током закључавања уредба је појаснила да оружје може да се купује само због потребе рада, то јест полиција или ловци.

Такође је појашњен и дио који се тиче пружања услуге и наглашено је да оне не смеју бити пружане ни изван салона.

То се тиче, прије свега, фризера којима је сада забрањено шишање по кућама.

Аустрија је због драматичног раста броја новозаражених почетком мјесеца најприје донијела одлуку о "закључавању лајт", а потом и о потпуном закључавању.

Потпуним закључавањем предвиђено је да грађани не треба да напуштају своју кућу, односно да то могу да чине само ако морају на посао, у куповину потрепштина, код љекара, ради пружања помоћи другом лицу, или ради психичке и физичке рекреације.

Сви угоститељски, хотелијерски објекти, као и радње, изузев намирница, дрогерије, морале су да затворе.

Пошто је уредба садржала неке нејасноће неки су то користили, као поједини фризери који су затворили радње, али своје услуге пружали по кућама.

Исто тако коришћене су и нејасноће везано за особе са којима је могуће имати контакт, па је то сада до детаља уређено.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана