Izmijenjena korona pravila u Austriji: Smanjiti kontakte i u porodici

Tanjug
Foto: Arhiva

BEČ- Ministarstvo zdravlja Austrije izmijenilo je uredbu o zaključavanju u cilju suzbijanja širenja korona virusa, kako bi se dodatno smanjili kontakti građana sprečavanjem šireg kontakta i unutar porodica.

Naime, uredbom je jasno definisano ko su "najtešnji članovi porodice", a to su, kako je navedeno, samo roditelji, djeca i braća i sestre.

Jedini izuzetak je vezan za nadzor maloljetne djece, koja mogu biti pažena od babe i dede.

Takođe, uredba nedvosmisleno navodi da članovi jednog domaćinstva mogu da se sastanu samo sa jednom osobom iz drugog domaćinstva, a ne više njih odjednom.

Pojašnjen je i pojam "referentna osoba" sa kojom je, prije svega za samce, dozvoljen kontakt.

Naglašeno je da je referentna osoba po pravilo lice sa kojom je osoba imala više puta nedjeljno fizički kontakt i da to nije nikakvo internet poznatstvo.

Zbog predstojećih praznika dopunjeni su izuzeci za izlazak iz kuće.

Tako je u uredbi, u dijelu koji se tiče izlaska u radne svrhe, navedeno da u to spada i volontersko angažovanje.

To je urađeno kako bi za katolički praznik Sveti Nikola djecu mogli da posjete, ali samo do kućnog praga, osobe obučene u odijelo Svetog Nikole i donose im poklone.

Isto tako, što se izlaska iz kuće tiče, dopunjeno je da je šetanja dozvoljena samo sa osobama sa kojima je dozvoljen kontakt.

Pošto su radnje za prodaju oružja potpale pod radnje koje nisu zatvarane tokom zaključavanja uredba je pojasnila da oružje može da se kupuje samo zbog potrebe rada, to jest policija ili lovci.

Takođe je pojašnjen i dio koji se tiče pružanja usluge i naglašeno je da one ne smeju biti pružane ni izvan salona.

To se tiče, prije svega, frizera kojima je sada zabranjeno šišanje po kućama.

Austrija je zbog dramatičnog rasta broja novozaraženih početkom mjeseca najprije donijela odluku o "zaključavanju lajt", a potom i o potpunom zaključavanju.

Potpunim zaključavanjem predviđeno je da građani ne treba da napuštaju svoju kuću, odnosno da to mogu da čine samo ako moraju na posao, u kupovinu potrepština, kod ljekara, radi pružanja pomoći drugom licu, ili radi psihičke i fizičke rekreacije.

Svi ugostiteljski, hotelijerski objekti, kao i radnje, izuzev namirnica, drogerije, morale su da zatvore.

Pošto je uredba sadržala neke nejasnoće neki su to koristili, kao pojedini frizeri koji su zatvorili radnje, ali svoje usluge pružali po kućama.

Isto tako korišćene su i nejasnoće vezano za osobe sa kojima je moguće imati kontakt, pa je to sada do detalja uređeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana